Bemutatóval és kiállítással tiszteleg Krleža előtt a veszprémi színház

Miroslav Krleža Agónia című drámáját mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház szeptember 21-én a Latinovits-Bujtor Játékszínben Dömölky János rendezésében, a főbb szerepekben Gáspár Tiborral, Kéri Kittyvel és Oberfrank Pállal. A 120 éve született horvát író emlékére a héten kiállítás is nyílt a teátrumban.

Kiállítás a Petőfi Színházban:

Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt pénteken a Veszprémi Petőfi Színházban. Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) kiállítása Miroslav Krleža életművének magyar vonatkozásait és itthoni fogadtatását mutatja be, különös tekintettel a Glembay-drámatrilógia korábbi nagy sikerű magyar előadásaira.

A kiállítást Dömkölky János nyitotta meg. A rendező azzal ajánlotta a látogatók figyelmébe a tárlatot, hogy Miroslav Krleža harmonikusan európai és szenvedélyesen hazafi volt. Kiváló, nagy személyiség, aki tiszteletbeli magyar klasszikussá vált.

Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója rövid köszöntőjében elmondta, hogy az író születésnapi jubileuma alkalmából a veszprémi színház élére állt annak, hogy Miroslav Krleža csodálatos életművét itthon is ápolja és életben tartsa. Ezért tűzte műsorára a színház az Agónia című drámát, és nyitotta meg a kiállítást az intézményben.

Dr. Boka László, az OSZK tudományos igazgatója elmondta: a mostani tárlat a világhírű horvát író halálának harmincadik évfordulójára készült el 2011-ben, s a következő év nyarán Balatonfüreden vendégeskedett, most pedig nagy örömmel hozták el az anyagot Veszprémbe. Ahogy megfogalmazta: Krleža minden műfajban maradandót alkotott, nagy író, óriási gondolkodó volt, vívódó lélekkel. Életműve a XX. század egyik legjelentősebb európai teljesítménye.

Az ünnepségen Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere hangsúlyozta: a város büszke arra, hogy egy ilyen nagy jelentőségű megemlékezésnek adhat otthont a színház, s ez tovább erősítheti a kulturális kapcsolatokat.

 

szinhazkiallitas9

A rendezvényen megjelent Gordan Grlić Radman budapesti horvát nagykövet is, aki hangsúlyozta: a magyar-horvát kulturális és történelmi kapcsolatok erősek és az együttműködés a jelenben is folytatódik. Ezért is örül annak, hogy Veszprémben is megemlékeznek a kiváló íróról és ez mind hozzájárul ahhoz, hogy Krleža művei, alkotásai újra felfedezhetőek legyenek a magyar közönség számára.

A megnyitón közreműködött Nagyhegyesi Zoltán, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, valamint Veres Györgyné Petrőcz Mária, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola énektanára, akit Gáspár Dávid kísért zongorán. Az ünnepség után a kiállítás kurátora, Mann Jolán és a szerkesztője, Sudár Annamária mutatta be a tárlatot az érdeklődőknek.

 

A darabról:

A nyári előbemutató után a veszprémi Agónia Zágrábban sikerrel vendégszerepelt júliusban, a horvát író születésének 120. évfordulója alkalmából életre hívott fesztiválon. Az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódó izgalmas történet három ember sorsát mutatja be, akik küzdenek a létért egymásért, egymással.

 

Dömölky János nem először találkozik már Miroslav Krleža művével, hiszen az 1970-es évek második felében három televíziós filmet készített az író Glembay-trilógiájából (Glembay Ltd, Agónia, Léda). Mindegyik filmben Szemes Mari és Darvas Iván játszották a főszerepet.


- Azért is mondtam igent Eperjes Károly művészeti vezető felkérésére, mert itt olyan szereplőgárda áll rendelkezésre, amelyik képes volt jó színvonalon elkészíteni az előadást. Másrészt a műben szereplő monarchiabeli társadalmi réteg magyarországi irodalmi feldolgozása még nem igazán történt meg, és ez mindenképp érdekessé, nagyon izgalmassá tette ezt a munkát. A darab semmikép nem tűrte el a modernizálást, csak a naturalizmust, ami a magyar színjátszás régi és igen erős stílusa - mondta Dömölky János.

Képek az előadásból:

 

agonia1

1.

agonia2

2.

agonia3

3.

agonia6

4.

agonia8

5.

agonia11

6.

agonia13

7.

agonia18

8.

agonia

9.

 

Miroslav Krleža:
Agónia
dráma

Báró Lenbach   Gáspár Tibor
Laura, a felesége   Kéri Kitty
Nemes Dr. Ivan Krizovec   Oberfrank Pál
Madeleine Petrovna grófné   Terescsik Eszter
Süketnéma koldus   Tóth Loon
Mária   Péti Krisztina

Dramaturg és jelmez: Tolmár Kata
Díszlet: Dömölky János
Súgó: Balázs Éva
A rendező munkatársa: Péti Krisztina
Rendező: Dömölky János

 

Bemutató:

2013. szeptember 21.

Veszprémi Petőfi Színház

 

Forrás, fotók: Veszprém Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása