Székely Csaba: "Az igazi mű az előadás"

Székely Csaba egymás után másodszor nyerte el a hétvégén a Színikritikusok Díját a legjobb új magyar dráma kategóriájában, ezúttal a Bányavakságért. A drámaíróval még a Bánya-trilógia harmadik része, a Bányavíz Szkéné-beli bemutatója után beszélgetett a Ványa bácsi blog. Lapszemle.

 

A Ványa bácsi blog cikkéből:


"Általában nyugodt vagyok, de az előadást azért végigizgulom. Olyankor felnagyítódnak az események, valaki köhög vagy vakarózik, azt hiszem, biztos unja, amit írtam. Az előadás után viszont már elszáll minden félelmem, és úgy gondolom, mi mindent megtettünk, amit lehetett" - mesélt Székely Csaba a premier alatti izgalmakról.

"A szenvedélyem, a hobbim, mindenem az írás, úgy viszonyulok hozzá, mint Lajkó Félix a zenéhez. De mellette vannak dolgok, amiket kénytelen vagyok megcsinálni. Tíz éve remélem, hogy az írásból megélek, ez most már nem tűnik olyan távolinak" - mondta Székely Csaba.

 

szekely csabaFotó: Pinceszínház


A drámaíró arra kérdésre is válaszolt, hogy került kapcsolatba a színházzal. "Ötödikes koromban írtam egy tanárunkat kiparodizáló jelenetet és azt előadtuk egy iskolai ünnepségen. Ez volt az első drámám. Jártam színházba, mint minden kultúrember, de mivel Aradon, ahol felnőttem, nem volt magyar nyelvű színház, nem kerültem igazán közel hozzá. Csak később, amikor egy sikeres rádiójáték nyomán felvételiztem drámaíró szakra a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre" - mesélte Székely Csaba.


A Bánya-trilógia szerzője elmondta, arra törekszik, hogy darabjainak legyen irodalmi értéke, de drámáit elsősorban színpadi szövegnek tartja. "Az igazi mű az előadás, a dráma ennek csak egyharmada, a másik kétharmadot az előadás alkotói teszik hozzá" - hangsúlyozta.

 

A drámaíró további terveivel kapcsolatban elmondta, szó van róla, hogy az Örkény Színház társulatának ír egy darabot. Székely Csaba elárulta, nagyon szeret így dolgozni, mert ha előtte van a színészek arca, hangja, sokkal könnyebb számára írni, karaktert alkotni. A gyergyói Figura Stúdió Színház társulatára is készít egy darabot, de még előtte, decemberben lesz a bemutatója egy zenés játékának Marosvásárhelyen, a címe: Hogyne, drágám!, Sebestyén Aba rendezésében.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása