Leenane szépe - Upor László rendezésével indul az évad Temesváron

Az évad első bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Martin McDonagh Leenane szépe című darabjával, melyet Upor László rendezésében tekinthetnek meg szeptember 28-án, este 19 órától.

upor laszlo

Fotó: Rick Zsófi, litera.hu

 

Upor László a darabról:

 

"Ez a Leenane nevű apró ír település igen csak távol esik Temesvártól, Újvidéktől, vagy épp Budapesttől. De amiről darabunk regél, errefelé is nap mint nap megesik. Őszintén remélem, hogy a legdrámaibb fordulatokat-mozzanatokat a néző legfeljebb hírből ismerheti, ugyanakkor ritka köztünk az olyan szerencsés-balszerencsés, aki a kilátástalanul egymásra utalt szereplők gyötrelmeit és kapcsolataik különös, mély szépségét sosem tapasztalta a maga bőrén. Leenane itt van tehát, és mi Leenane-ban is ott vagyunk."

 

csoma judit

Csoma Judit

 

Ajánló:


A Leenane szépe, eredeti címén The Beauty Queen of Leenane, Martin McDonagh, a kortárs angolszász drámairodalom fenegyerekének sötét vígjátékja. A darabot először 1996-ban mutatták be Írországban. A darab egy trilógia részeként jelent meg, amely a kis ír falu, Leenane lakóinak elszigetelt, csendes, esős mindennapjait mutatja be. Az Upor László által fordított és rendezett előadás a harmincas éveiben járó hajadon Maureen Folan és édesanyja, Mag történetét meséli el. Egy sziklás-sáros hegy tetején levő házba ritkán járnak látogatók. Amikor azonban valaki mégis megjelenik, az teljesen felborítja a két, magányában megkeseredett nő szimbiózisát.

Upor László, az előadás rendezője dramaturg, műfordító, és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A Jászai-díjjal és Hevesi Sándor díjjal is kitüntetett színházi alkotó az angolszász kortárs drámairodalom szakértője, aki nem csak számos magyarországi társulattal dolgozott együtt, de fontos angol és amerikai színházakkal is.

leenane szepe temesvar
Az előadásban meghívott művészként vendégszerepel a Mag-et alakító Csoma Judit. A kolozsvári születésű, Budapesten élő Jászai Mari-díjas művész Egy komcsi nyanya vagyok! című monodrámáját tavasszal a budapesti Katona József Színház mutatta be. Első alkalommal láthatják Temesváron a Rayt-t alakító, Újvidéken végzett fiatal színészt, Dévai Zoltánt, aki ettől az évadtól kezdve a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja. Maureen szerepében Magyari Etelkát, Patoéban Bandi András Zsoltot láthatja majd a publikum.

Az előadás jelmeztervezője Balázs Gyöngyi, akinek munkájával a temesvári közönség a Vinnai András: Furnitur, valamint Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok! című darabja kapcsán találkozhatott. A díszlettervező Albert Alpár, a temesvári magyar társulat tagja.


A bemutatót követően az előadást október hónap folyamán 10-én, 23-án és 24-én láthatja majd a temesvári közönség.

Forrás: tm-t.ro

 

süti beállítások módosítása