Színikritikusok Díja 2013 - Ezt üzente Andrei Serban

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap este a Trafó Kortárs Művészetek Házában adták át az idei Színikritikusok díját. A legjobb rendezésért járó elismerést Andrei Serban nyerte el, aki a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című előadását állította színpadra. A díjat a főszerepet alakító Alföldi Róbert vette át, Andrei Serban videóüzenetben beszélt az előadás témájáról, kérdésfeltevéseiről.

 

 

Ezt üzente Andrei Serban:

 

Jó estét bár itt, Amerikában dél van. Különös dolog úgy üzenetet küldeni, hogy még nem tudjuk, ki kapja a díjat. De ennek ellenére nagyon örülök, hogy beszélhetek az Angyalok Amerikában című előadásról, mert mindannyian, akik dolgoztunk benne, nagyon izgultunk miatta és nagyon büszkék lettünk rá. És úgy érzem, hogy maga a jelölés azt jelenti, hogy ezzel sok ember volt így.

 

Érdemes elmondani, hogy a próbaidőszak idején sokan vonták fel a szemöldöküket és azt kérdezték, hogy miért játszunk egy darabot a homoszexuálisokról, amikor Budapesten nincs is annyi homoszexuális? Miért miért játszunk darabot a politikai elnyomásról és igazságtalanságról, ami nem is létezik Magyarországon? Azt hiszem, a tény, hogy ez az előadás egy éven át teltházakkal ment és az emberek sorban álltak a jegyekért válasz ezekre az aggodalmaskodó kérdésekre, és azt jelenti, hogy ezek a kérdések teljesen tévesek voltak.

 

És nagyon szomorú vagyok, hogy levették a darabot a Nemzeti Színház repertoárjáról. Ez elég különös, hiszen bárhol a világon, ha ennyire sikeres egy darab, ha telt házakkal megy, megmarad a repertoáron és boldogan adják elő. Végezetül szeretnék jóbarátomnak, Alföldi Róbertnek gratulálni, és hálás vagyok neki azért, hogy hitt ebben a projektben és az összes művésznek, akik szenvedéllyel és odaadással dolgoztak velünk.

 

A gála-tárlatot itt tekinthetik meg.

 

 

süti beállítások módosítása