Rabok játszanak Shakespeare-t a Taviani testvérek filmjében

A Cézárnak meg kell halnia című alkotást a Taviani testvérek vitték filmre Shakespeare klasszikus politikai drámája, a Julius Caesar alapján: a színjátszás elítéltekre gyakorolt terápiás hatását filmesítették meg.

Shakespeare-drámáját, a Julius Caesart a legnagyobb olasz börtön, a római Rebibbia köztörvényes foglyai játszották el. A Taviani testvérek javarészt fekete-fehér börtönfilmjüket csak független produkcióként tudták kivitelezni. Miután több forgalmazó elutasította őket, a rendező-színész Nanni Moretti, a Sacher Film tulajdonosa vállalta fel az ügyet.
 
A Cézárnak meg kell halnia című alkotást díjakkal is elismerték: Vittorio és Paolo Taviani öt Donatello-díjat kapott Olaszországban, hazavihették a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medvéjét, és az Ökumenikus zsűri díját is bezsebelték. A négy Európa-filmdíj-jelölésből azonban egyet sem ítéltek nekik, de a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon a római börtön elítéltjei kapták - együttesen - a legjobb színésznek járó Fipresci-díjat.

 

 

"Az elítélteknek drámai a múltja, pokoli a jelene" - állítja Vittorio Taviani, aki abban a reményben készítette a filmet, hogy felhívja a figyelmet a rémes olasz börtönviszonyokra, arra, hogy a foglyok is emberi lények. 

 

A 76 perces filmre vitt színházi műhelymunka operatőre Simone Zampagni, a film rendezője pedig Fabio Cavalli. Cavalli egyben a Rebibbia börtönszínházi műhely igazgatója is, és emellett Teatro Libero di Rebibbia néven néhány éve önálló társulatot is létrehozott: olyan klasszikusok műveit dolgozza fel elítéltekkel, mint például Dante, Shakespeare és Dosztojevszkij. 

 

A filmben saját nevüket, dialektusukat felvállaló elítéltek közül többen a nápolyi maffiából, a camorrából kerültek börtönbe. A Brutus szerepét alakító Salvatore Striano miután nyolcéves büntetését letöltötte, színésznek állt. Egyik legnagyobb sikerét a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölt Matteo Garrone-filmben, a Gomorrában aratta, amely a nápolyi maffiáról szól.

 

 

 

Forrás: Színház.hu, HVG.hu

 

 

süti beállítások módosítása