'Ez bizony Kafka kora' - Fodor Tamás a Mélyen Tisztelt K!-ról

Mélyen Tisztelt K! címmel mutatja be október 11-én legújabb darabját a Stúdió K Színház. Az előadás Franz Kafka levelei, naplói és A kastély című regénye nyomán készül, ennek kapcsán kérdezte Fodor Tamás rendezőt a Fidelio.hu. Lapszemle.

 

A Fidelio cikkéből:


"Amikor az ember a saját koráról akar beszélni, és azokról a viszonyokról, amelyek között él, akkor keres hozzá anyagot. A független színházak nagy része abból dolgozik, ami éppen körülveszi. Tőlem viszont idegen az, hogy túl közel menjek a napi aktualitásokhoz, szeretem bizonyos távlatból nézni a dolgokat. Úgy érzem, hogy a máról szóló gondolkodásnak mindig egy kis hátralépéssel kell kezdődnie" - mondta az interjúban Fodor Tamás.

 

A Stúdió K vezetője kifejtette, amikor alkotótársával, Szeredás Andrással feltették maguknak a kérdést, hogy vajon ez most inkább Jean Genet kora, vagy Franz Kafkáé, akkor arra jutottak, hogy ez bizony Kafkáé.

 

fodor tamas

 

 

A rendező az előadásról elárulta, annak főhőse, "K", egy furcsa, zárt faluba érkezik, mivel pályázati úton elnyerte a földmérői állást. "Ebbe az - igazából nevesincs - faluba érkezik meg tehát ez a K., aki először még megpróbál ragaszkodni az individuális függetlenségéhez. A szabadságvágya azonban halálra van ítélve egy olyan közegben, amelyik tulajdonképpen hűbéri rendszerben működik, szinte évszázadokra elmaradva a környező világtól. A falu lakói egy istenszerű valakitől függnek, aki azonban olyan távol van, hogy valójában nem is tudjuk, hogy létezik-e" - mesélte Fodor Tamás.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása