Tóték - Bukaresti vendégjáték a Katonában

A Tóték című előadásával Budapestre érkezik a bukaresti Nicolae Balcescu UNESCO Kulturális Központ; a Victor Ioan Frunza rendezte darabot szeptember 29-én láthatja a Katona József Színház közönsége.


A bukaresti Nicolae Balcescu UNESCO Kulturális Központ Örkény István Tóték című művének bemutatásával ünnepelte tavaly az író születésének századik évfordulóját - olvasható a budapesti színház közleményében.


Mint írják, Victor Ioan Frunza 1992 óta rendez magyar darabokat. A közlemény idézi a rendezőt, aki elmondta, hogy azért szereti a magyar drámaírókat, mert képesek univerzálisan megfogalmazni egy-egy történetet, még akkor is, ha azok jellegzetesen magyar problémákat dolgoznak fel. Örkényt az emberi lélek boncmesterének tartja, aki tragikomikus jeleneteivel teszi emberivé és életszerűvé az egyébként drámai eseményeket.

 

bukaresti totek

Fotó: katonajozsefszinhaz.hu


"A Tóték az emberi jellem eltorzulásának kis panoptikuma, egyik alapkérdése pedig, hogy miért hódol be az épeszű ember szolgálatkészen a hatalomra jutott őrülteknek újra meg újra. A bukaresti előadás sikere is bizonyítja, hogy a Tót család groteszk története bármikor, bárhol érvényes és aktuális lehet" - áll az előadás ismertetőjében.


Az Őrnagy szerepét alakító George Costin a Tótékban nyújtott játékáért megkapta a Román Színházi Szövetségtől (UNITER) a legjobb férfi alakításért járó díjat. Az előadásban Tót szerepében Adrian Nicolae, Tótné szerepében pedig Sorin Miron látható, Ágikát és Gizi Gézánét Nicoleta Hancu, a Postást Alexandru Ion alakítja. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Adriana Grand.

 

Az előadás román nyelven, magyar felirattal látható.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása