Esterházy, Parti Nagy, Spiró, Závada a szombathelyi színházban olvas fel

Zenés irodalmi estet rendeznek október 6-án a Werös Sándor Színházban, ahol Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál olvassa fel egy-egy írását. A zenei aláfestésről Barcza Horváth József, Dés András és Dés László gondoskodik.

  

A Szó és zene című felolvasóesten Esterházy, Parti Nagy, Spiró és Závada olvassa fel egy - egy szabadon választott írását,  a három jazz muzsikus - Barcza Horváth József, Dés András és Dés László -  pedig zenével folytatja a felolvasásokat. A műfaj nem meghatározott, lehet regényrészlet, novella vagy akár vers is.

 

 

A felolvasások közben, kellő dramaturgiai pontokon megszólal a zene, hangsúlyozva, aláhúzva vagy akár ellenpontozva az egyes szöveg részeket. Így az estnek kialakul egy íve, zene-dramaturgiája.
Az est két részből áll, mindkét részben két - két író olvas, majd a második rész végén, mindnyájan, mintegy fináléként, egy megadott témát dolgoznak fel.

 

Dés László az estről:

 

„Azt gondolom, hogy ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér. A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt.”

 

 

 

Forrás: Színház.hu, WSSZ.hu

süti beállítások módosítása