"Újra kell kezdeni”- Szabó Gabi mesélt

Önazonosságról, a Vígszínházból való távozásáról és szerepvállalásairól kérdezte Szabó Gabit a Tiszatáj online. Lapszemle. 

A Tiszatáj cikkéből:

 

Szeptember 20-án mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékát, amelyben Szabó Gabi alakítja Karnyónét: „A Karnyóné egy vígjáték, melyen remélhetőleg nagyot fog kacagni a néző. De én inkább arra törekszem, hogy aki látja, annak szoruljon össze a szíve. Szeresse, sajnálja, értse meg a motivációját ennek az idősödő asszonynak. Mindenkinek megvan a maga igazsága, és én ezt az igazságot igyekszem megtalálni” – mesélte a darab kapcsán a színésznő.

 

karnyo

 

Karnyóné szerepében

 

Arról is beszélt, mekkora szabadságot jelent számára, hogy szerepein keresztül megélheti azokat a lelki utakat, melyeket egy civil ember a családja, a gyerekei, vagy a beidegződései miatt soha nem mer megtenni. "Ha megnézed az előadást, és érzed is, vagy legalább csak egy pillanatra átfut rajtad valami, amit magadon sosem mertél átengedni, már megérte. Egyébként ki merem jelenteni – s ahogy idősödöm, egyre komolyabban gondolom –, hogy merni kell lépni, merni kell dönteni, és az életet úgy kell élni, amilyen. Nem szabad hazudni, mert „mintha” módon élni nem lehet. Nehéz dolog ez, én is megéltem, nem is egyszer. Otthagytam a Vígszínházat, Pestet, a karriert, a munkát, mindent" - nyilatkozta Szabó Gabi, aki 2011-ben szerződőtt Szegedre, 2001-ig pedig  a Vígszínház tagjaként dolgozott.

 

7256 n

Fotó: Tiszatáj

 

Távozásáról így beszélt: „A Vígszínházból való eljövetelben az is közre játszott, hogy Eszenyi Enikő, Papp Vera generációja nagyon közel állt hozzám. Eljátszották azokat a szerepeket, amelyek nem tudtak volna újra előkerülni, bármennyi ideig is maradok. Lépni kellett, nem volt mese. Döntöttem tehát. Rettenetes volt, borzalmas és félelmetes az eljövetel. Egyetlen jó dolog a lányom volt. Egy-egy darabot játszottam itt Szegeden és Veszprémben, néha felmentem Pestre is, mindeközben csináltam egy hobbi és ajándékboltot az Oroszlán utcában, melyet három évig működtettem”– fejtette ki Szabó Gabi.

 

pipas

 

Pipás Pista szerepében nyújtott alakításáért Szabó Gabinak ítélték a vidéki teátrumok budapesti fesztiválján a Vidéki Színigazgatók Egyesületének díját.

"Szerintem minden embernek bátornak kell lennie. Amikor valami befejeződik, – egy szerelem, egy munka – akkor újra kell kezdeni. Ezt egészséges önzésnek tartom, mely mindenkiben kell, hogy legyen. Más helyett nem élhetem az életet. A világ afelé megy, hogy az emberek személyiségét feloldja a világban. Nem létezővé válsz, szerintem ez nem szabad hagyni. Azt kell csinálnod, amit akarsz. Ott kell laknod, és azzal, akivel akarod. Azt kell magadra húznod, megenned, amit te szeretnél. Önazonosságra kell törekedni" - vélekedett a színésznő.

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

süti beállítások módosítása