Az NKA javára kampányol a Szerencsejáték Zrt

Nemzetközi konferenciával, gálaesttel és jubileumi kötettel folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának 20. évfordulója alkalmából elindított programsorozat, amelyet a Szerencsejáték Zrt. médiakampánya is támogat.


Az NKA keddi háttérbeszélgetésén Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a 2013-as évben minden eddigit meghaladó árbevételre van kilátás, ami jó hír a cég által támogatottaknak, köztük az NKA-nak, amely az ötöslottó játékadó összegének 90 százalékából részesedik.


Az Alap teljes bevételének 90 százaléka ebből származik: 2012-ben az ötöslottó játékadójából közvetve 12 milliárd forint került az NKA-hoz - hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy 2010 óta a szerencsejáték révén 42,7 milliárd forint folyt be a szervezetbe.


A teljes lakosságot megcélzó közös médiakampány október 1-jétől október 15-ig tart. A figyelemfelhívás részeként a Szerencsejáték Zrt. megvásárolt reklámfelületeit adja át térítésmentesen az NKA-nak. Az összesen 467 darab óriásplakát és 47 darab 25 másodperces rádiós szpot a Class FM adón ismerteti meg a lakossággal az Alap célkitűzését.

 

NKA 20 eves

 

Szentpétery Kálmán újságírói kérdésre elmondta, hogy a kampány költsége kevesebb mint 10 millió forint, ám ez az összeg piaci áron lényegesen magasabb lenne. Kiemelte: a felületek arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy aki a lottót vásárol, az egyben a magyar kultúrát is támogatja. A hatoslottó utáni játékadó 80 százalékából a Magyar Nemzeti Filmalap részesedik, tavaly mintegy 4,6 milliárd forinttal támogatták a filmes szervezetet, a megmaradó játékadó bevételekből pedig a sportot segítették mintegy 6,2 milliárd forint értékben.


L. Simon László, az NKA alelnöke hangsúlyozta: a szervezet fennállásának 20. évfordulójára meghirdetett programsorozat és a médiaszereplés célja, hogy "az Alap ne csak a támogatottak és a rendszert működtetők belügye legyen", hanem annak értékei a kultúrafogyasztók számára is ismertek, nyilvánvalóak legyenek. Emlékeztetett: az alaptörvény is rögzíti, hogy a kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog.


Az alelnök a programsorozat októberi állomásait ismertetve elmondta, hogy október 18-án nemzetközi konferenciát és gálaestet rendeznek. A kultúrafinanszírozás nemzetközi gyakorlata elnevezésű tanácskozást a Parlament Felsőházi termében tartják, a találkozót Balog Zoltán miniszter és L. Simon László nyitja meg, felszólal többek között Elizabeta Kancheska-Milevska macedón kulturális miniszter, Richard Russel, az Angol Művészeti Tanács igazgatója, Eivind Falk, a norvég Szellemi Kulturális Örökség Központjának vezetője, valamint a kultúrafinanszírozásban fontos szerepet betöltő osztrák, észt, bolgár, horvát szervezetek képviselője. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.


A konferenciát megelőző este neves művészek részvételével gálaestet tartanak a Művészetek Palotájában, az eseményre jelenik meg A kultúra szolgálatában - 20 éves a Nemzeti Kulturális Alap című kötet 3000 példányban. A könyvben húsz interjú kap helyet az NKA egykori és jelenlegi vezetőivel. A beszélgetéseket fotók, infografikák egészítik ki az NKA jelentős programjait, a szervezet működését bemutató írásokkal együtt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása