"Nem kell villogni" - Vidnyánszky a Vitéz lélekről

Vidnyánszky Attila volt a TV2 vendége, a rendezőt az általa vezetett Nemzeti Színház első bemutatója, a Vitéz lélek kapcsán kérdezték.

 

Vidnyánszky Attila elmondta, örül a bemutató közönségsikerének. "Volt kockázata a dolognak, hiszen egy nagyon tiszta mesélési formát választottam, és elől hagytam a szöveget és a színészt" - fogalmazott.


A rendező szerint ebben a munkájában is jelen van a költészet. "A színészek a megmondhatói, mennyire nehezen tanulható a Tamási-féle szöveg, mert inkább a vers világát idézi, mint a prózáét. A tér, a zene és a világítás használatában is jelen volt a költészet. Nem tagadtam meg magamat, csak úgy gondoltam, ezúttal a történetre koncentrálok és mesélek. Úgy döntöttem, megpróbálom "visszapucérítani a színházat", megpróbálok az alapokhoz visszatérni" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

 

 

Hozzátette: a közönség igazán a második felvonásra hangolódik rá az előadásra. "A harmadik felvonásban van olyan jelenet, amelyben két ember beszélget, nagy szüneteket tart a mondatok között, mégis érzem, hogy a nézőtér velem van, és figyel. Nem kell kápráztatni, nem kell villogni, nem kell újabb hatást a színpadra nyomni. Persze ez nem jelenti azt, hogy én innentől kezdve csak ilyen színházat fogok csinálni, de ez egy nagyon tanulságos dolog számomra" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 

A darab születésének hátteréről a rendező elmondta, hogy Tamási Áron a második világháború idején szomorúan konstatálta, hogy kortársai egyre görcsösebben próbálják meg a valóságot ábrázolni, az igazság helyett. "Ha a valóságábrázolás szempontjából közelítem meg ezt a történetet, akkor mindenütt hazug, tele van értelmetlenséggel, a figuráit nem lehet megmagyarázni. De én nem a valóság felől magyarázom ezt a darabot, hanem az igazságot igyekszem megfogni. Minden szereplőnek megvan a saját igazsága" - mesélte Vidnyánszky Attila.

 

Forrás: TV2 / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása