9 ezer bérletessel indul az évad Sopronban

Elérte a kilencezret a Soproni Petőfi Színház bérleteseinek száma, ez mintegy 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt évadhoz képest - jelentette be a Két úr szolgája című komédia csütörtöki sajtónapján Pataki András, a teátrum igazgatója. 

A soproni színház beszámolója:


Pataki András elmondta: a felnőtt bérletesek száma is emelkedett csaknem húsz százalékkal idén, a gyermek és ifjúsági közönség, valamint az óvodás korosztály pedig olyan mértékben lesz jelen a színház életében, amelyért csak köszönet jár a soproni és környékbeli oktatási intézmények vezetőinek, a pedagógusoknak. A teátrum az elmúlt évadban dinamikusan nyitott a fiatal közönség felé, nagy sikere volt az iskolaszínházi programnak, s ennek is köszönhető a bérletesek számának jelentős növekedése. A kilencezredik bérletest, Szalay Merse 8. osztályos fertőszéplaki tanulót a direktor könyvcsomaggal köszönti majd.

 

kom1

 

Az igazgató beszélt arról is, hogy a soproni színház a frankfurti Antagon Theater Aktionnal, az Oslói Művészeti Egyetem színház- és filmművészeti karával, a belgiumi 't Arsenaal Mechelennel, valamint a ferrarai Teatro Nucleóval közösen nyert el támogatást az Európai Bizottság felnőttképzést támogató Grundtvik-pályázatán. Az együttműködés valamennyi szereplője vendégül látja workshopokra, konferenciákra és más fórumokra a velük együtt pályázó műhelyek csapatát. A projekt záróprogramját Sopronban 2015 kora nyarán rendezik. E képzés előadói között lesz Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja, a cseh Lucie Malkova és a Párizsban tevékenykedő Alexandru Colpacci rendező. A soproni teátrum vezetése mindemellett további partnerséget szeretne kialakítani a felvidéki Komáromi Jókai Színházzal, a vajdasági Zentai Magyar Kamaraszínházzal és az erdélyi mikházi Csűrszínházzal.

 

A sajtónapon Katona Imre rendező - aki újrafordította a darabot - többek között arról beszélt, hogy klasszikus commedia dell'arte stílusban mutatják be a művet. Minden egyes szerep más előadásmódbeli követelmények elé állította a stábot. A színházi szakember szerint Goldonit csak akkor érdemes bemutatni egy színháznak, ha rendelkeznek hozzá megfelelő szereplőkkel, s főleg, egy jó Arlecchinoval. Ez most ebben a társulatban adott. Arra a kérdésre, hogy mit üzenhet a mának ez a komédia, a rendező úgy fogalmazott: a mű azt jelenti most is, mint amikor íródott, hogy élni jó és szeretni kell az életet, az embert.

kom4

 

Az előadás főszereplője, Papp Attila eddigi pályafutásának legnagyobb kihívásának tartja, hogy ő formálhatja meg Arlecchinot, aki ravasz kisember, nem akar semmi rosszat, csak állandóan éhes, ezért sok galibát okoz, ám mindig megússza a bajt. Hangsúlyozta: nehéz feladat volt a commedia dell'arte rendszerében létezni, mozogni.

A produkcióban a kaposvári egyetem színészhallgatója, Pilnay Sára játssza Beatrice-t, akinek férfiruhába kell bújnia a darabban, többek között azért, hogy megkereshesse szerelmét. Mint mondta, nem volt könnyű számára ezt a kettős szerepet megformálni, különösen a hangszínváltások miatt. Meg kellett találnia azokat a határokat, amikor még nem válik mindez túlzottan harsánnyá. Ebben pedig sok segítséget kapott Katona Imre rendezőtől.


kom3Fotók: Torma Sándor



Carlo Goldoni
Két úr szolgája
komédia

Arlecchino – Papp Attila
Smeraldina – Molnár Anikó
Pantalone – Savanyu Gergely
Clarice, Pantalone leánya – Szlúka Brigitta
Dottore – Horváth László
Silvio, ennek fia – Ács Tamás
Beatrice, torinoi hölgy – Pilnay Sára e.h.
Folrindo Aretusi, a szerelme – Horváth Andor
Brighella – Sárdy Zoltán
Pulcinella, hordár és Scapino, pincér a vendéglőben – Czár László
Tartaglia, hordár – Ács Tamás
Pincérlány – Balogh Fanni
Szállodai pincér – Madár K. Zoltán
Zenész – Papp Gyula

 

Bemutató:

2013. október 5.

Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása