"Figyelmeztetést, nem fegyelmit kaptak a tanárok" - Válaszolt a szentesi igazgató

Fegyelmit kaptak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának tanárai egy előadás miatt - számoltunk be nemrég a Délmagyarország cikke alapján. Az intézmény igazgatója, Tóth Tamás reflektált a gimnázium honlapján.

 

A Délmagyarország szombati cikke szerint A legnagyobb magyar című előadásért kaptak fegyelmit a szentesi gimnázium drámatagozatának tanárai. A darab arról szólt, hogy megalakul a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárda, ahonnan hamarabb tagadják ki az idegen szívű és idegen nevű jelentkezőket, mint a tehetségteleneket. Matos Ibolya, a gimnázium tanára a Délmagyarországnak elmondta, hogy darabban a gyerekek megvallják, mennyire szeretik hazájukat, és nem ők űznek gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki a magyarságot, ami ma történik.

 

hmg

Fotó: delmagyar.hu

 

Tóth Tamás, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója az intézmény honlapján közétett reflexiójában úgy fogalmaz, hogy a "valótlanságokkal, időbeli és térbeli összemosásokkal és csúsztatásokkal teli, erősen megkérdőjelezhető célú írásban megjelentek mélyen megdöbbentették a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestületének tagjait, az érintett, drámatagozaton tanító kollégákkal egyetemben." A direktor állítása szerint sem ő, sem a drámatagozat tanárai nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban senkinek.


Tóth Tamás leszögezte: valóban születtek az iskola drámatagozatán írásbeli figyelmeztetések – ami nem azonos a fegyelmivel –, azonban ennek az oka nem a színdarabok témája vagy mondanivalója, hanem az, hogy az egyik színdarabban "a magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő jelenetet adtak elő a diákok". A direktor szerint egy a nemzeti lobogóval leterített asztalon imitáltak közösülést a szereplők.

 

"Ezzel – sajnos ismételten – olyan dolog történt a színpadon, amely méltatlan iskolánk és nemzetünk szellemi örökségéhez. Emellett azt sem hagyhattam szó nélkül, hogy többszöri figyelmeztetés ellenére a drámai produkciókban igen gyakran megjelennek a direkt, durva szexuális jelenetek, amit ez az igen jelentős személyiségbeli változások közepette járó korosztály nem képes megfelelően kezelni, így ezek a jelenetek súlyosan megzavarhatják, káros irányba terelhetik a fiatalok pszichoszexuális fejlődését" - olvasható a közleményben.


Tóth Tamás teljes reflexiója itt elolvasható.

 

süti beállítások módosítása