Orbán Viktor: Jövőre tizenhét milliárd forinttal több jut a kultúrára

Jövőre az ideinél 17 milliárd forinttal több állami forrás jut a kultúrára – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Hódmezővásárhelyen.


Az elmúlt esztendőkben a gazdasági válság ellenére évről-évre egyre több erő, figyelem és pénz jut a kultúrára - mondta a kormányfő a jubileumi 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. Hozzátette: nem lesz kivétel ez alól a következő esztendő sem, az idei évhez képest ismét 17 milliárd forinttal nő a támogatás összege.

 

orban viktor

Fotó: kisalfold.hu


A magyar állam újjászervezésének részeként a közgyűjteményi hálózatot is sikerült új alapokra helyezni. A múzeumi kiállítások felújítására és újak létrehozására 2013-ban 300 millió forint áll rendelkezésre – hangoztatta a politikus. Orbán Viktor közölte, végre van pénzünk arra is, hogy felújítsuk nagy hagyományú kulturális intézményeinket, például a Zeneakadémiát, az Operaházat vagy éppen az Erkel Színházat.


A miniszterelnök úgy fogalmazott, talán sokan vannak, akik úgy vélik, nehéz időkben, amikor gazdasági válsággal küszködünk, nem érdemes áldozni a művészetre. Orbán Viktor álláspontja szerint azonban éppen a válságból való kibontakozáskor van szükség arra, hogy megmutassuk, az emberi élet több a megélhetésért folytatott puszta küzdelemnél.

 

Ezért mai is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire és szükségünk van a kiváló művészeinkre – tette hozzá. Fontos, hogy a válság alatt is észben tartsuk a művészet nem kiadás, nem pénzügyi tehertétel, hanem pótolhatatlan erőforrás – mondta a kormányfő.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása