Tündéri - Koprodukciós előadást mutattak be Békéscsabán

Október 7-én az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület a kortárs román drámaíró, színész-rendező Theo Herghelegiu: Tündéri című drámáját mutatta be a Jókai Színházban.

 

Az eredetileg prózai darabot az alkotók „minimál-szürreál musical”-ként játsszák, Harsányi Attilával, Tege Antallal és Zsíros Lindával a főszerepben. Az előadás zenéjét Éder Enikő és Borsos Pál szerezte, koreográfus Zsíros Linda, rendező Tapasztó Ernő. A zenekar tagjai: Borsos Pál, Éder Enikő és Cosmin Harbei.

 

A „minimál-szürreál musical” ősbemutatóját a társulat július 27-én a 23. Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Szabad Színházak Nemzetközi találkozóján játszotta, az aradi bemutatóra október 23-án kerül sor, de előtte az előadás részt vesz október 14-én a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón, amelyet az idén immár hatodik alkalommal szerveznek meg.

 

Tündéri című román kortárs dráma alapszituációja két férfi evilág és túlvilág közti egyensúlyozása, a bezártság, egymásra utaltság, kiúttalanság útvesztőjében, amely egy álomvilágba menekülés lehetőségét kínálja, a nyitott szemmel álmodást, mint a valóság egyik túlélési esélyét. Ahol ők vannak, ott nincs senki más. Így tudják ők. Egyikük mégis talál egy… nőt.

 

 

Képek az előadásból:

 

tunderi

1. 

TUNDERI 3

2.

TUNDERI 13.

 

Kritikus szemmel az előadásról:
"Tapasztó Ernő rendező finoman ironizál azon, hogy az alapszituáció nyíltan becketti ihletésű: két, másként gyermeteg férfi bezárva valahol, valamikor. Maguk sem tudják, miért és hogyan keveredtek ebbe a nekünk vicces, nekik tragikus helyzetbe. Amikor a meneküléssel kapcsolatos mókás és trágár szócsörtéik végére érnek, észreveszik a térben fekvő igéző szépségű lányt, akit némi vívódás után tündérnek nyilvánítanak. A nem hétköznapi lényt nem átlagos módszerekkel keltik életre, ebben pedig fehérarcú zenebohócok is segítik őket. A vég kicsit bombasztikus, kicsit hatásvadász, de az egész azért nagyon szórakoztató."  (Jászay Tamás, revizoronline.hu)

 

süti beállítások módosítása