Verseskötettel jelentkezett Bucz Hunor

'Pattogzik a szó zománca' című, első verseskötetével jelentkezett Bucz Hunor, a Térszínház igazgatója.

 

A szerző a gyűjteményben szereplő munkákról az MTI-nek elmondta, hogy azok "egyfajta életszűrletek, életdokumentumok, de mivel színház az egész világ, tekinthetjük színházi dokumentumoknak is". A kérdésre, hogy miért 70 éves korában jelent meg első verseskötete, azt válaszolta: a művészet, az alkotás és az élet sem rajtunk múlik. 


"Nem akkor születünk meg, amikor akarunk és nem is akkor halunk meg - hacsak nem erőszakot követünk el a természeten - , és nem is akkor ír verset az ember, amikor akar, hanem - metaforikusan - akkor, amikor a múzsa homlokon csókolja" - fogalmazott. Az író, rendező, már egészen fiatal korában, gimnazistaként kezdett verseket írni, de - ahogy elmondta - beszippantotta a színház világa, a költészet háttérbe szorult. 

 

pattogzik a szo zomanca


"Az elmúlt jó pár évtizedben 'cetliztem', ráfirkantottam a gondolataimat az éppen a kezembe kerülő papírlapra, borítékra, számlára. Aztán a kisfiam, Magor egyszer megtalálta a cetliket és azt mondta: apa, ezeket szépen is le kell írni. Megtörtént" - mesélte az író. Hozzátette: a kötet lírai opuszokat tartalmaz.


Bucz Hunor kötete az Unicus Kiadónál jelent, a versgyűjtemény bemutatóját csütörtök este tartják Budapesten, a rendezvényen Benedikty Tamás író beszél a szerzőről és a műről.


Bucz Hunor színházi rendező, tanár, színházigazgató, író 1942-ben született. 1957 és 1963 között a József Attila Irodalmi Színpad tagja volt. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-történelem szakán végzett majd az egyetemi színpad rendezője és a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium tanára volt.


1969-ben megalapította a Térszínházat, amelynek azóta is igazgató-rendezője. 1978-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán is diplomát szerzett. 1978 és 1997 között a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa volt. 1987-ben Radnóti-díjat, 1990-ben Kígyós Sándor-díjat, 2000-ben Népművelésért díjat, 2003-ban pedig a Magyar Művészetért Díjat vehetett át.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása