Konferenciával ünnepel a bécsi Burgtheater

Háromnapos konferenciával ünnepli a bécsi Burgtheater fennállásának 125. évfordulóját; a pénteken kezdődő rendezvényen neves szakemberek tartanak előadást, köztük Klaus Maria Brandauer színész, Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatója, Konrád György író, valamint felszólal az osztrák szövetségi elnök, Heinz Fischer is.


Az évforduló nem a múltba tekintésre indítja az európai, főként német nyelvű színház jeles képviselőit, hanem elsősorban arra, hogy megvitassák, milyen álmokat szőnek a jelen és a jövő színházáról. Matthias Hartmann igazgató péntek délutáni köszöntője után Josef Weilen író-dramaturg prológusát Regina Fritsch és Martin Schwab színész olvassa fel, majd a teátrum körül kialakult mítoszról esik szó - olvasható a színház honlapján.


A konferencián a színészetről beszél Klaus Maria Brandauer színész-rendező, majd André Heller osztrák író a neves rendezőt, Claus Peymannt kérdezi Ausztria a komédia világában címmel. Este Nestroy Lumpáciusz Vagabundusz című komédiáját nézhetik meg a konferencia résztvevői.

 

Wien Burgtheater

 

Másnap délelőtt Alföldi Róbert tart vitaindító előadást, amelynek témája a művészet szabadsága és a szabadság ára. A színész-rendező az előadást követő vitában is részt vesz. A délutáni felszólalók a színházművészet és a filozófia kapcsolatát vizsgálják.


Johan Simons holland színigazgató a nemzetek színházáról, míg Andrea Berth rendező a nemzeti színházak szerepéről tart előadást. Este a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-dráma lesz látható.


Vasárnap délelőtt Konrád György ünnepi beszédet tart, majd Heinz Fischer szövetségi elnök, illetve Claudia Schmied kulturális miniszter kap szót, végül Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák író üdvözletét olvassák fel.


Este a Hamletet játsszák a 125 éves Burgtheaterben, amelynek ma ismert épületét 1888. október 14-én nyitották meg Grillparzer és Schiller művével.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása