Lajka, az űrkutya - Gyermekopera az Armel fesztiválon

A Lajka, az űrkutya című gyermekoperát is bemutatják az operafesztiválon. A darab különlegessége, hogy bár gyerekeknek szól leginkább, korántsem "meseopera", hiszen az első űrben járt élőlény, az orosz Lajka kutya tragikus történetén alapul. Rá és az állatvédelem jelentőségére emlékezve az Armel Operafesztivál ebben az évben együttműködik a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel.


Az English Touring Opera társulat Lajka, az űrkutya című előadásának története 1957-ben játszódik. Ebben az évben jut fel az első élőlény az űrbe, és ekkoriban kezd komollyá fordulni az űrverseny is.

 

A történet szerint az oroszok készen állnak a Szputnyik I nevű műhold fellövésére, az orosz vezető azonban nagyobb dicsőséget akar és a lehetséges sikertelen fellövés következményeivel fenyegeti Koroljevet, a vezető kutatót. Még a szóban forgó hónapban útjára indítaná a Szputnyik II-t, így veszi kezdetét az első élőlényt szállító műhold kilövésésnek visszaszámlálása. De vajon melyik kutya fog a rakétában helyet kapni és megtalálják-e a módszert, mellyel élve visszatérhet a Földre?

 

laika

Fotó: englishtouringopera.org.uk

 

Végigkövethetjük Mihail, egy fiatal, kutyaszerető tudós történetét, aki Moszkvából csatlakozik a Koroljev úttörő munkáját segítő csapatba, a Bajkonúr Űrközpontba. A mű előrehaladtával tanulunk rakétákról, a bolygókról, az emberek és kutyák testfelépítéséről, élvezhetjük a teremin hangját is - az első elektronikus hangszer -, és találkozhatunk mind valós, mind fiktív szereplőkkel. A Lajka, az űrkutya oktatási célzattal íródott, emellett interaktív módon - játékok és dalok segítségével - vonja be a közönséget az előadásba. Az opera kifejezetten 7-11 éves korú gyermek számára íródott, és nemrég fejeződött be brit turnéja, ahol általános iskolákban került színpadra.

 

Az előadásban fontos szerepet kapnak szegedi kisiskolások is, Tóth Andrea ének-zene szakos tanárnő vezetésével a Tisza Parti Általános Iskola kisdiákjai alkotják a produkció gyerekkórusát.

 

Lajka kutyára és az állatvédelem jelentőségére emlékezve az Armel Operafesztivál ebben az évben együttműködik a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel. Az október 13-i vasárnapi főpróba és az október 14-i hétfői előadás előtt 17-19 óra között az állatvédőkkel lehet a színház előtti területen találkozni, ahol gazdit kereső kutyusok, ingyenes állatos kiadványok, játék várja az érdeklődőket. Aki megteheti, az a megmentett állatok részére eledel adományt hozhat, illetve megismerkedhet az opera műfaj szépségeivel is.

 

Lajka kutya sorsa a valóságban már a fellövéskor eldőlt: a Szputnyik II-nek nem volt visszatérő egysége. Az állat az út megkezdése után néhány órával elpusztult.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása