Kern András: „A Vígszínház progresszív”

 

Kern András a HVG-nek mesélt arról, miért maradt a Vígszínháznál, milyennek látja az intézményt, és mit gondol egy esetleges igazgatóváltásról. Lapszemle.

 A HVG cikkéből:

A kényelmi szempontok, a lustaság is közrejátszott abban, hogy a Vígszínháznál maradtam” – mesélte Kern András, aki immár 43 esztendeje a társulat tagja. A színész elárulta, 1972-1973-ban hívták Kaposvárra, a később híressé vált társulathoz. „Majdnem mentem is, aztán mégsem, mert képtelen voltam elképzelni, hogy vidéken éljek. Kötődöm Pesthez. Szeretek a Vígszínházban lenni, különösen, amikor olyan korszakát éli, ami nem unalmas, gyenge, hanem olyan, amilyennek szerintem lennie kell” – hangsúlyozta Kern András.

A kérdésre, milyen a mai Vígszínház, a színész így felelt: „Kicsit művészi, kicsit kommersz, kicsit bulvár, de progresszív, sok emberhez szól, érdekes. Néha a mai nyugati drámairodalmat, néha a mai magyart játssza, néha abszurdokat, másszor klasszikusokat”.


kern andrasFotó: femina.hu

A Vígszínház lehetséges igazgatóváltásával kapcsolatban Kern András így nyilatkozott: „Rendkívül nagy marhaságnak tartom, hogy azért lesz valaki vezető, mert valamelyik oldalhoz tartozik. Annak kell egy színházat igazgatnia, aki jó, nem pedig annak, aki épp megfelelő oldali". Hozzátette, a közélet helyett sokkal inkább magánéleti az érdeklődése, az pedig, hogy akár jobboldali, akár baloldali kollégái odaállnak politikusok mögé, „sikítanak, tombolnak, kiáltoznak” – idegen tőle.

Kern András az interjúban arról is beszámolt, miért kerülték el a drámai szerepek. „Ez a rendszerváltással függ össze. Addig egy színész voltam, aki mindenféle szerepeket megformált. 1989-ben elkezdték a színészeket kicsit piacorientáltabban használni. "Akinek humora van, az játsszon humorosat" alapon a humoros színész kategóriájába keveredtem, és hosszú ideig ilyen szerepeket osztottak rám. Vígszínházi fiatalkoromban egyáltalán nem merült fel, hogy vígjátéki színész lennék. Játszottam a III. Richárdot vagy a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovját, Füst Milánt, Gorkijt” – sorolta Kern András.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.

 

süti beállítások módosítása