Pályi János a Moszkvai Nemzetközi Bábfesztiválon járt

Sikerrel mutatkozott be Pályi János bábművész az Órajáték című előadásával a 7. Moszkvai Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon, amelynek fennállása óta ő az első magyar résztvevője.

A kaposvári BábSzín Teret képviselő művész, aki a bábszínház alapítója is, kedden telt ház előtt játszott az Obrazcov bábszínházban, és az előadást szerdán is láthatták szakmabeliek és a bábművészet iránt érdeklődők.

 

Pályi János a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának köszönhetően kapott meghívást a fesztiválra. "Nem kellett kétszer mondani, hogy Moszkvába, az Obrazcov bábszínházba jöjjek" - nyilatkozta az MTI-nek a bábművész.

 

pályi jános

Fotó: babszinter.hu

 

Bár tulajdonképpen minden darabja úgynevezett vásári játék, a Moszkvába elhozott előadás mind közül a legjobban foglalja össze munkásságát. A bábművész nagyon örült annak, hogy meghívói az Órajátékot választották. Nem csak a történet bonyolult, hanem az előadásmód is az. Van benne többek között kézjáték, kesztyűsjáték és marionett is.
   

Pályi János úgy érzékelte, hogy a közönség élvezte, értette a darabot. A vendéglátók mindent megtettek azért, hogy a nyelvi problémákat is áthidalják. A nézők számára kivetítették a szöveg orosz változatát és az előadásról tájékoztató anyagokat készítettek.
   

A moszkvai bábfesztiválon bemutatott darab története szerint Lucifer irányításával az alvilágiak elveszik az időtorony lakóinak idejét. Már mindenki elköltözött, csak Hétpróbás Jancsi fog ki a pokolbéli praktikákon. Lucifer elrabolja Jancsi kisfiát, de ő pokolra száll, és sorra tángálja el az alvilági szörnyeket, Lucifert és végül magát a Halált is megtáncoltatja.


Pályi János elismeréssel beszélt az előadás létrejöttében közreműködő szakemberekről: Kovács Mártonról, aki az aláfestő zenét írta és azt Moszkvában eljátszotta, valamint Kovács Ildikóról, aki az Órajáték szerzője és aki elkezdte a rendezést. Az idős bábszínházi rendező sajnos elhunyt, így az ugyancsak kiváló rendezővel, Veres Andrással fejezték be a darabot.
   

Pályi János a Moszkvai Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon szakmai szemmel is körülnéz. Nagyon várja a krakkói Groteszk színház fellépését és az október 27-ig tartó rendezvényen részt vesz egy kerekasztal beszélgetésen is.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása