Átalakul a REÖK programkínálata - 17 független produkcióval vár

Interaktív rendezvényekkel bővül és átalakul a szegedi Reök-palota programkínálata – jelentette be az összművészeti központot működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

 
Herczeg Tamás elmondta, hogy a kulturális intézmény legfőbb idegenforgalmi vonzerejét maga a szecessziós palota épülete és a tervező, Magyar Ede művészete jelenti. Ezért kezdeményezik, hogy a palota előtti tér a jövőben az építész nevét viselje.

Október végétől művészek költöznek a központba, ahol munkájukba az érdeklődő látogatók is betekinthetnek majd. Árnyas Koppány festőművész látványműtermet nyit, a zeneszalonban a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának hallgatói gyakorolnak és koncerteznek majd. A Zöld szalont pedig fotóműteremmé alakítják át, itt Dusha Béla fotóművész és növendékei fognak dolgozni.

 

reök

Fotó: szeged.hu

 

Szombatonként a látogatókat is várják majd a látványműtermekbe, az érdeklődők közelről megismerhetik, hogyan születik egy festmény, fotó készül róluk, és idővel létrejöhet a szegedi polgárok portrétára is. A vendégeket éneklő hoszteszek köszöntik, és egy egyéves művészeti projekt részeként a Reök-palota legendáit bemutató videoinstallációkból álló kiállítás is elkészül.


Az összművészeti központ a változások ellenére megőrzi képzőművészeti profilját. A tervek szerint a jövőben itt ismerheti meg a közönség a Velencei Biennále magyar anyagát, ismét látható lesz Szegeden is sajtófotó-kiállítás, itt rendezi meg első fotókiállítását az Oscar-díjas szegedi születésű operatőr, Zsigmond Vilmos is.


Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője elmondta, hogy a központ a független színházi szcéna számára is kínál bemutatkozási lehetőséget. Az évadban 11 társulat 17 produkcióját láthatja majd a közönség.


Az új programkínálatból október 26-án egész napos ingyenes fesztiválon kap ízelítőt a közönség.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása