Finisben az Erkel felújítása - Novemberben hivatalosan is megnyílik

A tavasz óta folyó próbaüzem után november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján hivatalosan is megnyílik az Erkel Színház.

PHP 4937


Az Erkel Színház egyik legfőbb küldetése, hogy a felnövő generációk magas művészi színvonalú előadások által ismerkedjenek meg az opera- és balettkultúrával. Kiemelt fontosságú programja, az OperaKaland, amely már 2013 tavaszán megindulhatott.
A hivatalos megnyitó előtt egy hónappal, október 6-án elindulhatott az OperaKaland őszi sorozata, amelynek keretében ismét több mint 20 ezer diák látogat el a dalszínházba - hangzott el a hétfői délelőtti épületbejáráson.


Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára örömtelinek nevezte, hogy a fiatal generációt várja előadásaira a nagy múltú, megújult intézmény, amely 1800 személyes nézőterével az ország legnagyobb színháza. Halász János megemlítette, hogy a Magyar Állami Operaház 1,1 milliárd forinttal kap többet 2014-ben. A plusztámogatást az idén megnyílt Erkel Színház jövő évi működési költségeire kapja a dalszínház.

 

 

A kormány által a felújításra biztosított forrás kimondottan a működés jobbá tételét irányozta elő. Mint Mozsár István műszaki igazgató elmondta, az átalakítások jelentős része, körülbelül 40 százaléka a színfalak mögött történt, megújultak és növekedtek a szólista és csoportos öltözők, a szociális terek. Jelentős technológiai korszerűsítésen esett át a színpad műszaki berendezése.

Új bejárati előtér is készült. A kültéri fedett lépcsőtér homlokzati síkját üvegfalak beépítésével zárták le, így tágasabb lett a fogadótér. Ezt a régi homlokzati ajtók kibontásával összekapcsolták a pénztár előterével, ahol információs pultot is kialakítottak.
A közönség egy új arculatú auditóriumba léphet be. A falak és a mennyezet szürkés kék színt kaptak, lesötétítették a faburkolatokat, új, antracit színű padlóburkolattal és új székkárpitokkal találkozhat a néző.

 

PHP 4945

 

A Zoboki-Demeter Építésziroda (vezető tervezők: Silvester Csaba, Turi Zoltán és Zoboki Gábor) építészei arra törekedtek, hogy a jó akusztikai adottságok ne változzanak - hangsúlyozta Zoboki Gábor. A széksorok kényelmesebb kialakításával nőtt a komfort, a nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott.


Egy nagy álom beteljesülésének kapujában állunk - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, hozzátéve, hogy október 20-án az Erkel Színházban is tartanak Verdi-gálát a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. Este a fiatal sztártenor, Vittorio Grigolo lép fel, de a programok már délután elkezdődnek. Ezen a napon tervezik fölavatni a színház új függönyét is.

 

erkel 2


Tavasszal az OperaKaland keretében Erkel Hunyadiját láthatták a diákok, most ősszel Kodály Háry János című daljátéka van műsoron. A 2014-es tavaszi szezonban A színigazgató, valamint a Mario és a varázsló című művekkel várják a középiskolásokat, a két sorozatban összesen 45 előadással.

 

Forrás: Színház.hu, Erkel Színház, MTI

 

süti beállítások módosítása