Vidnyánszky: "Maffia diktálja a színikritikát"

Vidnyánszky Attila a Magyar Hírlapnak beszélt a színikritikusi kultúrmaffiáról, a függetlenek kimagasló támogatásáról, és úgy véli, a független szcénát a pártoknak kéne támogatni. Lapszemle.

 

A Magyar Hírlap cikkéből:

 

"A színikritikusi körben nagyon komoly kultúrmaffia diktál. Pusztán arra volna szükség, hogy a színházban látottakról mindenki őszintén írja meg a véleményét, anélkül, hogy bármiféle elváráshoz igazodna" - fogalmazott Vidnyánszky Attila a Magyar Hírlapnak. "A hozzánk lojális lapok újságírói is igyekeznek megfelelni valamiféle külső elvárásnak" - tette hozzá.

 

A riporter azon felvetésére, hogy a szakmán belüli megosztottság csak növekszik, amikor a kulturális kormányzat bizonyos pénzeket megvon a függetlenektől, Vidnyánszky Attila így válaszolt: "Ki az, aki nem kapott pénzt közülük, és hol van még olyan támogatási rendszer, ahol többet kapnának, mint nálunk? Több orosz művészbarátom hazaköltözött például Németországból - amely tizenöt éve még maga volt az előadó-művészeti Kánaán -, mert ott sincs már annyi pénz, mint korábban. A szlovákok, lengyelek, csehek, románok nem is igazán értik, hogy miről beszélünk, mivel náluk nem létezik ilyen finanszírozás. A legnagyobb baj ott van, hogy mindenféle tévhit, hazugság terjed velünk kapcsolatban a világban" - szögezte le a Nemzeti Színház igazgatója, a Színházművészeti Bizottság elnöke.

 

vidnyanszky

Fotó: Derencsényi István, haon.hu

 

Vidnyánszky hangsúlyozta, megkérdőjelezi az innovációt, a színházújító jelleget bizonyos független színházak kapcsán. "Egyes meghatározó egyéniségeik a konkrét politikai állásfoglalásaikkal már régen túllépték a színházművészet kereteit. Lehet, hogy akkor nem a kulturális tárca által, hanem a pártok kasszáiból kellene őket finanszírozni. Még az is lehet, hogy így történik. Van az a négy-öt társulat legfelül, ők mindig is kaptak támogatást, most is. De hogy mi történik alul? Óriási dzsumbujt látunk" - fogalmazott.

 

Az egyes színházakban elindított kritikus-előadóművész-közönség találkozókról Vidnyánszky Attila elmondta, némileg szkeptikus a hatékonyságukat tekintve. "Ráadásul olyannal, aki engem korábban lefasisztázott, nem ülök szívesen egy asztalhoz. Olyan mély ideológiai szakadék van közöttünk - és ők túlontúl egy irányba sorakoznak fel. De a kritikusok szakmai felkészültsége is nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. És ha őszinte akarok lenni, például a színháztörténész vagy a marketingszakember számomra egyértelműen értelmezhető szakma. A színikritikusi viszont önmagában nehezen definiálható, ahogy ezt már T. S. Eliot is megállapította" - hangsúlyozta a Nemzeti igazgatója.

 

Vidnyánszky Attila elmondta, már több ilyen vitán részt vett, és hozzátette: vannak nagyon elismert szakemberek Moszkvától Párizsig, akikkel rendszeresen, színvonalas dialógusban meg tudja vitatni a darabokat, sajnos a Színházi Kritikusok Céhének egyetlen tagja sem tartozik közéjük.

A teljes interjú a Magyar Hírlapban olvasható.

 

süti beállítások módosítása