"Mi, muzsikus lelkek" - A Csókos asszony visszatért

Zerkovitz Béla Csókos asszonya fordulatokkal teli darab, és egyben kemény társadalomkritika, az operett-irodalom legismertebb dallamaival. Október 12-én új szereplőkkel debütált az Operettszínházban!

Szilágyi László és Zerkovitz Béla 1926-os művét a Budapesti Operettszínház először 2006-ban mutatta be Böhm György rendezésében, a Thália Színház színpadán. Hét évvel később az előadás most az Operettszínház falai között éledt újra, a teátrum fiatal sztárjaival kiegészülve.

 

edv 089

 

"Zerkovitz egy zseni! Eddigi életem egyik legmeghatározóbb zeneszerzője. Ő a magyar sanzon és operett királya. "Ha egyáltalán lehet beszélni különleges budapesti utcai költészetről, ennek a költészetnek ő volt a klasszikusa. Ennek a szegény, ordenáré és mégis tehetséges városnak az elpusztíthatatlan jókedve, fölényes cinizmusa, harsányan áradozó szentimentalizmusa őbenne kapott költői formát" - írta Nagy Endre A kabaré című regényében Zerkovitzról, akit Kosztolányi a pesti aszfalt költőjének nevezett. De már el is szégyelltem magam, hogy citátumokkal igazolom Zerkovitz-ot, hiszen nincs szüksége rá. Zenéje igazolja őt magát és a jelenlétét az Operettszínházban" - mondja Böhm György rendező.

 "Nagyon örülök, hogy Kerényi Miklós Gábor direktor úgy döntött, ez az előadás lesz az új évad első bemutatója. Ráadásul a szereposztás is frissült, én meg imádom az ilyet. A fiatalokat pláne! Dancs Annamari, Bordás Barbi, Kapócs Zsóka és Szabó Dávid egytől egyig remekül hozzák magukat. A többiekkel meg már összeszoktunk, be sem kell mutatni őket. Megy minden, mint a karikacsapás. Jó volt újra próbálni. Megint dőltünk a nevetéstől"- tette hozzá a rendező. Nevetésre akad ok bőven. A Csókos asszony örökzöld slágerekkel kelt életre egy csavaros pesti történetet, főszerepben Pünkösdi Katóval, az egyszerű józsefvárosi lánnyal, aki szerelem és karrier között vívódik.

edv 1537
 

De hogy miért a Csókos asszony lett a Világsikerek útján évad első premierje? Mert Kerényi Miklós Gábor direktor szerint: "Varázslatos mese, mert egyszerre szinte népköltészetien naív, és mégis átélhetően mindennapos. Pompás, vérbő figurák valódi pszichológiai mélységeket is mutatnak, miközben sláger slágert ér az előadásban... Mi, muzsikus lelkek..., Éjjel az omnibusz tetején..., Gyere, te nímand..., Asszony, asszony, csókos asszony... Lelket megérintő, szívet dobogtató, vérpezsdítő muzsika, ami rám különösen hatással van, hiszen minden ízében Budapest üzenetét hordozza. Sírós-nevetős, feszültségekben, de főleg szeretetben gazdag világ elevenedik meg a színpadon azt az érzést keltve bennünk, hogy nehéz helyzetekben is jönnek olyan rendkívüli pillanatok, amelyek minden búra-bajra megoldást adnak."

 

edv 1803
 

A naiva-primadonna Katóka szerepében számos legendás színésznő bizonyított már. Az új előadásban most az Operettszínház két fiatal művésze, Bordás Barbara és Dancs Annamari mutatkozik be. "Nekem ez egy jutalomjáték" - mondja Bordás Barbara, aki sok drámai primadonna szerepe után, nagyon élvezi, hogy most egy egészen más szerepbe bújhat. - "Pünkösdi Kató korban sokkal közelebb áll hozzám, mint az eddigi szerepeim. Nagyon élvezem, ahogyan ez a naiv lány, a maga természetességével és tisztaságával Csókos asszonnyá változik a második felvonásra. Alig vártam, hogy elkezdődjenek a próbák és beálljak. Mindig mosolygok, ha az előadásra gondolok. Ez egy elképesztően aranyos produkció szuper kollégákkal. Jó érzés benne lenni!" - mondja Bordás Barbara.

Nincs ezzel másképp Dancs Annamari sem, akinek külön kihívást jelent, hogy élete első kimondottan primadonna-szerepét játszhatja most el.

 

edv 055
 

"Eddig szubrettként voltam jelen. A Csókos asszonyban is hozni kell ebből egy kicsit, de azért ez mégiscsak egy női főszerep. Ráadásul igazi nagy primadonnák játszottak már Pünkösdi Katót. Ezt a szintet nem csak hogy meg kell tartani, de valami újat is hoznom kell. Én magamat próbálom hozzátenni. Ami külön öröm a számomra, azok a kollégák. Első moziélményem Kálmán Imre életrajzi filmje volt, amiben Huszti Péter alakította a főszerepet. Ez egy meghatározó pont az életemben. Az, hogy most vele együtt játszhatok, elképesztő kihívás a számomra. Remegett is kezem-lábam az első próbán. Úgyhogy a Csókos asszonyt illetően több szempontból is teljes a lelkesedésem." Huszti Péter legendás személye nem csak Dancs Annamarit hozta zavarba. Ibolya Ede, a "szerencsétlen író" szerepében Peller Károly mellett Szabó Dávid debütált októberben, aki az első próbák alkalmával szintén tördelte az ujjait a "tanár úrral" szemben állva. Mint mondja, bár már rengeteg operett-karaktert eljátszhatott, ezzel az előadással új színfolt került az életébe.


EDV 051
"Erről a produkcióról csak jókat tudok mondani. Rica-Maca szerepében Kapócs Zsóka most a közvetlen partnerem. Ő elképesztően érdekes pontja ennek az egésznek. Imádjuk egymást és rengeteget nevetünk. Örülök, hogy Böhm Gyuri személyre szabottan ránk talált ki poénokat és helyzeteket. Huszti Péterrel van egy közös jelenetem. Nagyon nagy színésznek tartom, még mindig zavarban vagyok mellette a színpadon. Aztán ott van Faragó Topy és Oszvald Marika, akik mellett meg alig bírom ki nevetés nélkül, úgyhogy nem könnyű ez a szerep. A partnerek jelentik az igazi kihívást. Örülök, hogy velük és Böhm Gyurival dolgozhatok. Nekem ez most nagyon jó!"

 

EDV 2143

 

 A Csókos asszony novemberben is látható az Operettszínház műsorán!

Forrás: Operettszínház

 

süti beállítások módosítása