"Bűn nélkül nem működött volna" - Pintér Béla a Titkainkról

Legújabb bemutatója, a Titkaink kapcsán kérdezte Pintér Bélát a Ványa bácsi blog. Lapszemle.                                                    

 

A Ványa bácsi blog cikkéből:


"A beszervezések mögött általában a kommunista rendszerben büntetendő homoszexualitás, vagy kiskorúak megrontása állt" - állította az interjúban Pintér Béla az ügynökkérdést és a pedofíliát feldolgozó, Titkaink című, új bemutatója kapcsán.

A társulat vezetője elmondta, a nyitrai fesztivál szervezett egy projektet kelet-európai országok számára az ügynökmúlt feldolgozásáról. Sokáig benne is voltak a programban, de kiszálltak, miután kiderült, hogy csak 60 percig tarthat egy előadást és maximum 6 színész lehet benne. "Érdekes, hogy utánunk megkeresték a Szputnyikot és náluk már nem léteztek ezek a kikötések. Egy kritikus merengett is írásában, miért veszik elő ennyien az ügynöktémát. Hát ezért. Én is így éreztem ugyanakkor, hogy leszálló ágban van az erről szóló diskurzus" - tette hozzá a rendező.

pinter bela

Fotó: Bődey János, index.hu

 

Pintér Béla elárulta, eredetileg úgy tervezte, hogy a Friedenthal Zoltán által alakított Balla Bán István egy olyan pedofil hajlamú figura, aki nem éli ki ilyen irányú vágyait. "A próbák során én vetettem fel, hogy így nincs súlya az anyagnak. Kiderült, hogy enélkül nem lehet a történetről beszélni. Lehet, hogy másnak sikerül majd, de a mi előadásunkban a bűn nélkül nem működött volna a cselekmény. Hiába beszél a vágyairól a darab elején egy pszichológusnak, az nem volt elég. Bennünket alkotókat is sokkolt, hogy ennek be kell következnie, különben az előadásnak nem lett volna ereje. Nyilván mindenkit megviselt a színészek közül, de egyetértettek. Hiányzott volna a sötétség, a nyomasztás" - fogalmazott az előadás rendezője.

Pintér Béla arra is kitért, hogy a Szutyok óta szövegcentrikusabbak lettek a társulat produkció, így egy-egy színészi alakítás sokkal jobban értékelhető. "Az mégis meglepett, hogy a Titkainknak ilyen hatása lett. A premier utáni tíz kritikából tíz csak jót írtunk rólunk. Ehhez nem vagyok hozzászokva, azelőtt akkor is jelentek meg rólunk negatív kritikák, ha én jól sikerült produkciónak tartottam" - tette hozzá.

"Nagyon sokan megszerettek bennünket, visszajárnak hozzánk, sokan csak ide járnak színházba. Mi ezért sokat tettünk. Jár nekünk ez a szeretet, ha már ennyi munkát tettünk bele, és 15 éven keresztül fennmaradtunk. A kudarcokat én is látom, az okát is tudom. Hiába tapsolják meg ugyanúgy, én tudom, hogy nem olyan jó, kidolgozott az a produkció, mint a többi. Ismerem a jó előadásaink gyenge pontjait is. Hálisten tudom kritikusan nézni az előadásaimat. És a társulat is. Minden előadás előtt próbálunk, akár négy órát, ha kell. Remélem, hogy soha nem leszünk annyira önelégültek, hogy a kelleténél jobban fürödjünk a közönség szeretetében, de ami jár nekünk, az jár" - hangsúlyozta Pintér Béla.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása