Ókovács: 'Hosszútávú fejlesztési program készül az Operában'

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég kijelentette, hogy a kormánynak lesz pénze a nagy múltú kulturális intézmények, köztük a Magyar Állami Operaház épületének felújítására is. Az Ybl-palota felújításának szükségességéről, a konkrét tervekről Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója tájékoztatta az MTI-t.


"Nagyon fontosnak tartom, hogy a miniszterelnök úr nyilvánosan is jelezte az operaházi fejlesztések fontosságát. Ezév elején benyújtott pályázatom tartalmazza azokat a fejlesztési irányokat és projekteket, amelyeket 2018-ig végig kellene vinni ahhoz, hogy - megfelelő állagmegóvás mellett - 25 évig európai szintű legyen a magyar opera- és balettjátszás infrastruktúrája. Az Operaházat 30 esztendeje renoválták, kiszolgáló épületét, a Hajós utcai Üzemházat ugyanakkor építették, ám egyikkel sem történt semmi komoly azóta" - mutatott rá a főigazgató.

 

"Az Erkel Színházban most erő felett javítottunk-szépítettünk sok mindenen, de jövő tavasszal és nyáron kisebb pótmunkák még ott is szükségesek. A Jókai utcai próbaterem 10 éve van az Operaház kezelésében, állapota-levegője a '60-as éveket őrzi, miközben viszonylag hamar és nem sok pénzből korrekt zenekari centrummá tudnánk alakítani, hogy legyen otthona az ország legelső és messze legnagyobb szimfonikus együttesének. És gondolnunk kell a hangszerpark megújítására is: 200 zeneművészünk elsőrangú munkaeszközét kellene biztosítanunk, amitől jelenleg igen messze állunk. Végezetül, de jelentőségében semmiképp sem az utolsó helyen mondom, hogy szükségünk van egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak kilenc gyártóműhelyünk költözne, s kapna benne helyet méretazonos próbaszínpad, de amelyben négy távoli raktárunk összes díszletének és kellékének, valamint a 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolása és javítása is megoldható volna" - számolt be Ókovács Szilveszter.

 

okovacs

Fotó: sikerado.hu

 

A legutóbbi kiegészítő kormányzati támogatásuk egyik kritériuma, hogy december 31-ig be kell nyújtaniuk a 2018-ig szóló beruházási stratégiai tervüket - miként azt a hétfői Erkel Színházban tartott sajtóbejáráson Halász János államtitkár is említette.

"Becsült költségeink már vannak, a csomag legnagyobb eleme az Ybl-palota felújítása, amely 10 milliárdos nagyságrendű. A felsorolt hat projekt összértéke mintegy bruttó 21 milliárd forint lehet mai áron" - részletezte Ókovács Szilveszter

 

"Ha az intézményt felügyelő Emmi minisztere és államtitkára, végül pedig a kormány ezzel egyetért, öt év alatt lehetne megvalósítani a fejlesztéseket az Opera beruházásában, miként most az Erkel Színház esetében is történt. Az Operaháznak nem minden szegélyléce fog megújulni" - fűzte hozzá -, "annál sokkal jobb az épület állapota, de a színpadgépészet teljes cseréje elengedhetetlen, a ház összes elaggott vezetékrendszerét korszerűsíteni kell, és a műemléki nézőteret, nézőforgalmi területeket is fel kell frissíteni, hisz bár restaurátorok folyamatosan dolgoznak nálunk, egy ilyen volumenű munka - az ország egyik emblematikus épületének méltó állapota - komolyabb beavatkozást kíván" - közölte Ókovács Szilveszter


"Néhány helyiség funkciója megváltozik, mert ha felépül a zöldmezős Műhelyház, a felszabaduló területek egy sorfeszítő problémát oldanak fel: 130 éve először lehetne normális öltözője a zenekarnak, ha a szervezési osztályt sikerül átköltöztetnünk egy Hajós utcai ingatlanba, a helyükön méltó operashop és kávézó is nyílna. A festőműhely távozása után világszínvonalú gyakorlóterem szolgálhatná Magyarország egyetlen klasszikus balett társulatát, felette tágas házi színpad létesülhetne az énekeseknek, míg az Üzemházban másik kartermet is ki kell alakítanunk az Erkelben futó produkciók próbáihoz - a társulat komfortot, a közönség minőségi javulást nyerne mindezzel" - hangsúlyozta a főigazgató.


"Működő intézményt bezárni a legnagyobb vétek, ezt is láttuk az Erkelnél" - emelte ki -, "tehát az Operaház sem állna le a felújítás évei alatt, hanem megfelelő ütemezéssel, hosszított nyári szünetekben végeztetnék el a munkákat. "Az Operaház intézményi működésének finanszírozása és a társadalom vásárlóereje az ország méretéből és gazdasági helyzetéből következően, úgy látom, még sokáig nem tud a nagy európai házak szintjére, a jelenlegi támogatás ötszörösére emelkedni, de ha legalább a próba- és játszási feltételek minőségiek, mindegyikünk emelt fővel vállalhatja a feladatát" - tette hozzá Ókovács.


"Egyelőre a tárca vezetői számára készítjük saját ütemezési javaslatunkat. Ez a pályázatomban foglaltakkal megegyezően 2014 nyarára tervezi az Erkel színházi pótmunkákat és a Jókai utcai zenekari centrum felfrissítését. 2015 őszére épülhetne fel az úgynevezett Műhelyház és ugyanez év nyarán megoldanánk a Hajós utcai üzemház víz- és villanyvezetékeinek cseréjét, az épület szigetelését. A műhelyek távoztával 2015 nyarán áthangolnánk az Ybl-palota megüresedett üzemi tereinek funkciót, és megkezdenék a nézőforgalmi területek korszerűsítését, restaurálását, 2017 nyarán pedig megvalósulna a színpadtechnika cseréje, amely a legnagyobb körültekintést és a legnagyobb forrást igényli" - fogalmazott a főigazgató.


"Ezzel az éveken át ívelő komplex, kitartó munkával - természetesen a művészi munka szisztematikus minőségemelése, új repertoár építése mellett - megalapozhatnánk a magyar opera- és balettjátszás következő negyedszázadát" - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása