A Nézőművészeti Főiskolával indul az Évad Szerzője programsorozat Miskolcon

Október 19-én indítja útjára idei Évad Szerzője/Évad drámája programsorozatát a Miskolci Nemzeti Színház. A tavalyi évhez hasonlóan, amikor is Móricz Zsigmond Úri murija és Háy János munkássága állt a középpontban, idén is folytatják a magyar drámát és a magyar szerzőket népszerűsítő-megismertető rendezvénysorozatukat.


A 2013/2014-es évadban Weöres Sándor Holdbeli csónakos című költői mesejátéka lesz Az évad drámája, melynek márciusi bemutatóját már októbertől több kísérőprogrammal készítik elő. E sorozat első eseménye lesz a szombaton 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitó a színház emeleti előcsarnokában. A Weöres 100 – „Múlónak látszik és örök...” című rendhagyó tárlaton a nézők végigjárhatják Weöres Sándor életútját a csöngei kezdetektől a budapesti hírnévig. Versek, levelek, kritikák, fényképek, videó- és hangfelvételek között barangolva játékos formában hozzák közelebb Weörest – az embert, az alkotót, a művészt.

19 órától a Kamaraszínházban kerül sor Az évad szerzője programsorozat első eseményére, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabjának vendégjátékára.

 

Tasnadi Istvan Fotó Szabó Dorottya

Fotó: Szabó Dorottya


Tasnádi István, az idei évad Szerzője dolgozott kritikusként, volt dramaturg, számos díjnyertes dráma szerzője. Írt forgatókönyvet, musicalt, gyerekkönyvet, dalszöveget és ifjúsági darabokat. A kőszínházi és a független színházi szférában egyaránt dolgozó alkotóként az utóbbi húsz év legfontosabb drámaíróinak sorába tartozik. A Nézőművészeti Főiskola egyik legsikeresebb és legrégebben műsoron lévő darabja: a budapesti Nézőművészeti Kft. vendégjátékában Mucsi Zoltánt, Scherer Pétert és Katona Lászlót láthatják. Az előadás után 21 órától közönségtalálkozót tartunk a szerző és a színészek részvételével.

A Nézőművészeti Főiskoláról
Az előadás valamikor a közeli jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A kormány ugyanis bezáratta az összes színházat, mert a színészek egyre többször keveredtek vitába a nézőkkel, és sokszor leállt vagy félbeszakadt az előadás. Az egyik Hamlet előadás alatt például a címszerepet játszó színész Yorick koponyájával fejbe dobta az egyik popcornozó nézőt. Az igazi tragédia azonban egy Cid előadáson következett be, mikor két felbőszült Kossuth-díjas színész a nézők közé hajított egy másfél mázsás kandelábert – négy halott, tizenöt sebesült…


Ennek már három éve. Itt az ideje az óvatos nyitásnak. A Kultusz-minisztérium prevenciós alapja létrehoz egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, ami igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére…

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása