Jövőre az állam 238,5 milliárd forintot szán a kultúrára

Mintegy 17 milliárd forinttal 238,5 milliárd forintra nőnek jövőre az állam kulturális és közösségi szolgáltatásokra fordított támogatásai, ebből a kultúráért felelős államtitkárság több mint 40 milliárd forint fölött rendelkezik - közölte Halász János vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy jövő héten kezdődik a költségvetés általános vitája az Országgyűlésben.


A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kultúrára és a művészetre a kormány nem felesleges tehertételként, hanem erőforrásként tekint, így az ágazatnak szánt támogatás 2014-ben is emelkedik.


A kulturális és közösségi típusú ráfordítások nemcsak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkárságnál jelennek meg, hanem a tárca többi államtitkárságánál, és számos más minisztériumnál is. Ezeket összesítve a központi költségvetésben és a helyi önkormányzati alrendszer kiadásaiban jövőre 17 milliárd forintos növekmény várható.
Halász János az MTI kérdésére elmondta: az általa vezetett államtitkárság büdzséje az idei 33,1 milliárdról jövőre több mint 40 milliárd forintra nő, és költségvetésében számtalan tétel emelkedik majd.


A Magyar Állami Operaház állami támogatása például 1,1 milliárd forinttal lesz magasabb, ezt az 1,7 milliárdból felújított Erkel Színház rövidesen várható átadása is indokolja. A Hagyományok Házának - szintén egy felújítást követően - 200 millió forinttal, míg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak 50 millióval jut több.

 

parlament


Az idén magánberuházásban, kormányzati támogatással létrejött Budapest Music Centernek 290 millió forint támogatást szán az államtitkárság; a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 290 millióval, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig félmilliárddal magasabb állami forrásra számíthat. Az önkormányzati fenntartású zenekarok és énekkarok számára 630 millió forinttal érkezik több támogatás.


Jövőre megújul a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál programszerkezete, strukturális háttere; a rendezvénysorozatokra 1,84 milliárd forinttal többet juttat az állam, a várhatóan decemberben nyíló Robert Capa Központ pedig 198 millió forintos támogatásból működhet.


Idén 300 millió forintot ad a kormány az önkormányzati fenntartású múzeumok fejlesztési támogatására, ez az összeg jövőre 340 millióra nő. A megyei hatókörű múzeumok működéséhez az állam 130 millió, a kisebb önkormányzati fenntartású múzeumok üzemeltetéséhez 45,7 millió forinttal utal több támogatást. A múzeummal nem rendelkező kistelepüléseknek szóló Országjáró Múzeumok program 200 milliós pluszforrásra számíthat.


A Magyar Természettudományi Múzeum 100 millió forintos plusztámogatást kap, részben a filiáléjaként 2014 februárjában nyíló hatvani Országos Magyar Vadászati Múzeum működtetésére. Külön sorban szerepel, hogy a Zeneakadémia művészeti tevékenységére 500 milliós kiegészítő támogatást terveznek, a Magyar Művészeti Akadémia pedig 2 milliárddal többet, 4,5 milliárd forintot kap a központi költségvetésből - mondta el Halász János.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása