"Folytatódik a Trafó missziója" - Születésnapot ünnepeltek

Tizenöt éves a Trafó Kortárs Művészetek Háza, amely a közönséggel együtt ünnepelte születésnapját kedden: az esti programsorozaton az elmúlt időszak fellépői, színházi, zenei, cirkuszi és táncprodukciók, performanszok várták a nézőket.

1

 

A tizenöt éve alapított intézmény születésnapját kedden a műsor kezdete előtt a munkatársak, barátok, partnerek társaságában ünnepelték. Az eseményen részt vett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is.

 

Szabó György menedzser-igazgató, a Trafó alapítója a múltat felidézve elmondta: a 90-es évek elején francia anarchisták találtak az épületre, amelyről ő hallhatott először. A főváros éveken át fontolgatta, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát, amelyet végül sikerült megvennie, így 1998-ban megnyílt a Trafó.

 

4
 

Szabó György az MTI-nek arról is szólt, hogy az intézményt 2012 szeptembere óta igazgatóként vezető Nagy József táncos, koreográfus, rendező erőt, lendületet hozott a Trafó működésébe, a művészeknek jót tett a megjelenése.


Arról is beszélt, hogy az alkotásban az "én"-ről, átkerül a hangsúly a "mi"-re. "A kollektivitás fontosabbá válik, mivel a társadalmi kérdések felerősödnek. Egyre több művész használja munkájában az egyes szám helyett a többes számot" - tette hozzá.

 

5

 

Beszélt a Gaskó Mátyás építész tervei alapján elkészült új térről, amelynek létrehozása szintén azt mutatja, hogy a Trafó gyűjtőhely szeretne lenni. Mint mondta, értelmiségi klubot szeretnének az új teremben létrehozni, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel.

 

Nagy József igazgató hozzátette: szeretné, hogy minél előbb megvalósuljon a befogadóteret, az irodákat és a raktárakat érintő nagyobb bővítés is. Egy, a Trafóhoz közeli, az intézményhez kötődő munkateret is kiépítene, ahol a Kortárs Művészetek Házában bemutatandó produkciók létrejöhetnének, ehhez azonban további anyagi forrásra lenne szükség.


Kiemelte: a születésnapra ritka felépítésű esttel készültek, amelyen számos régi fellépő tiszteleg a hely és az idő - az eltelt 15 év - előtt.

 

lllll

 

"Az utóbbi idők zűrzavaros periódusából kilábalva megállapítható, hogy mégiscsak folytatódik a Trafó missziója, amelyet az alapító indított és épített fel" - hangsúlyozta, kiemelve: fontos volt számára, hogy Szabó György visszakerüljön a csapatba és ne vesszen el az a szellemiség, amely a - hazai és külföldi - független előadóművészet otthonává teszi a Trafót.
"Az új darabok létrehozása, az alkotókba vetett bizalom a legfontosabb" - emelte ki, hozzátéve, hogy a Trafó nem válhat repertoár-színházzá, mindig az új utak keresésének kell teret adnia.

 

3

 

Beszámolt arról is, hogy a nyáron főleg hazai, a színház, a zene és a tánc területéről érkező, független előadóművészekből álló kollektíva felépítését kezdte el, amelyet a későbbiekben bővíteni is szeretne, és az eredményeket folyamatosan bemutatná a közönségnek. "Nem csak zárt műhelymunkáról van szó, színpadra készülnek a műve2k - mondta, hozzátéve, hogy az esten látható a készülő darab vázlata, a születésnapon először lépnek közönség elé.

 

2

 

Az est fellépői között volt Frenák Pál, Vajdai Vilmos, Nagy József, Réti Anna, a Proton Színház, a Tünet Együttes, a Tűzmadarak és számos fiatal, az intézményben eddig önálló fellépési lehetőséghez nem jutó alkotó is.

 

 

süti beállítások módosítása