Arany Kereszt Érdemrenddel tüntették ki a Tóték orosz rendezőjét

Arany Kereszt Érdemrenddel tüntették ki Valentyin Vareckijt, Örkény István Tóték című drámájának oroszországi rendezőjét és Vitalij Zjuszkót, a magyar gyermekirodalom kiadásában jeleskedő KompaszGid orosz könyvkiadó vezetőjét. A kitüntettettek kedden vehették át az elismeréseket a moszkvai magyar nagykövetségen.

Valentyin Vareckij hét évvel ezelőtt állította színpadra a Tótékat a moszkvai Osztrovszkij-színházban. "Van a rendezéseim között néhány előadás, amelyeket nem szégyellek, az egyik a Tóték" - nyilatkozta április 30-án a teátrum akkori főrendezője.

 

A színház élén nem sokkal azelőtt változás történt, így azóta Zaruckij távozott onnan, és akkor még nem lehetett tudni, hogy a darabot utoljára játsszák-e a megyei teátrumban. Az ünnepségen részt vett színészek elmondták, hogy Szergej Bezrukov, az új igazgató egyelőre nem hozta nyilvánosságra a terveit, s az esetleges átalakításokat.


Az Arany Kereszt Érdemrendet rögvest az öltönyére kitűző színházi szakember az ünnepi hangulatban inkább arról beszélt az MTI-nek, hogy a magyar állami kitüntetést a sorstól kapott ajándéknak tekinti és mindent meg fog tenni azért a továbbiakban is, hogy a magyar irodalmat és kultúrát népszerűsítse. Most Togliattiban rendez és hamarosan Voronyezsbe utazik, hogy a régió kulturális miniszterével tárgyaljon. Tervei között szerepel a Don-kanyarban történtek színpadi feldolgozása is.


Valentyin Zaruckij éppen 1956-ban született az ukrajnai Andrejevo-Ivanovkában, magát odesszainak vallja és a kitüntetés átvételekor is büszkén említette, hogy nagyapja német származású volt, édesanyja pedig a Venger családnevet viselte.  
Vitalij Zjuszko, az orosz KompaszGid nevű kiadóvállalat igazgatója épp a múlt vasárnap töltötte be 32. életévét, így, mint az MTI-nek nyilatkozta, ő is ajándéknak tekinti a magyar állam kitüntetését. Az újságíró szakon végzett, könyvkiadót alapító és főszerkesztőként is tevékenykedő fiatalember a kitüntetés átvételét követően még sokáig megilletődötten, meghatottan fogadta a gratulációkat a moszkvai magyar nagykövetség ünnepi fogadásán résztvevőktől.


A kiadó orosz és külföldi írók gyermekeknek szánt műveit részesíti előnyben és adja ki. A KompaszGid Vitalij Zjuszko kezdeményezésére az utóbbi hat évben nyolc magyar író és költő munkáit jelentette meg. Közöttük Békés Pál, Janikovszky Éva, Pilinszky János gyermekekről, gyermekek és felnőttek között is népszerű könyveit. A legnépszerűbbek az orosz olvasók körében Békés Pál és Janikovszky Éva kötetei. A szeptemberben tartott 26. Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállításra és Vásárra pedig, amelynek Magyarország a díszvendége volt, Berg Judit és Kányádi Sándor műveit adták ki - emlékeztetett rá a fiatal orosz kiadó vezetője. Az utóbbi két hónapban stabilan fogynak ezek a kötetek is, megérte hát szerinte a kockázat, amelyet akkor vállalt, amikor saját pénzét fektette be a magyar irodalom népszerűsítésébe.

süti beállítások módosítása