A Belvárosi Színházba költözik a Római vakáció - Fekete Ernő válaszolt

A Római vakáció színházi változatát a Szentendrei Teátrummal közösen mutatta be az Orlai Produkciós Iroda idén nyáron. Október 29-én a darab beköltözik a Belvárosi Színházba. Ennek kapcsán a férfi főszerepet alakító Fekete Ernővel készült villáminterjú.

FF2 0388 k

 Fotó: Takács Attila

 

A Római vakáció egy szórakoztató, romantikus darab. Hogyan találod meg az ehhez hasonló előadásokban a kihívást?
Ezt a műfajt sokan könnyűnek ítélik, ezért úgy hiszik, hogy egy színész, aki mély drámákban szokott játszani, nem találja benne a kihívásokat. Ez azonban nem igaz. A Római vakációhoz hasonló előadások más szeletét ragadják meg a világnak, más csatornákon kívánnak a nézőhöz szólni, mint a drámák, a színészi feladatot pedig ugyanúgy el kell végezni - a szövegtanulástól kezdve egy-egy helyzet többféle megvilágításán át - mint bármely előadásnál. Ez a kulcsa annak, hogy igaz dolog szülessen, ne csak valami felületeskedés. A könnyedebb műfajú daraboknál nehéz ellenállni a csábításnak, hogy könnyű megoldásokat válasszunk, de ha a rendező megbízható, jóízlésű akkor nem lehet baj. Egyébként a Római vakáció nagy meglepetés volt számomra, ugyanis először dolgozhattam együtt kollégámmal, Pelsőczy Rékával rendezőként. Réka a Színműn alattam járt, a Katonában pedig régóta játszunk együtt, tehát jól ismerem színésznőként és magánemberként is, de nagyon kellemes meglepetés volt rendezőként, jól működtünk együtt.

 

Fekete Ernő Trokán Nóra fotója k

Fotó: Trokán Nóra

 

Milyen produkció tud elcsábítani a Katonából?
Mondjuk egy ilyen színvonalú előadás, mint a Római vakáció. A darab alapanyaga néha mellékes ahhoz képest, hogy milyen társulattal vagy rendezővel valósul meg. A siker sosem biztos, a stáb összetétele, az alkotótársak személye azonban valamiféle garanciát jelent a munka minőségét illetően. Persze az alapanyag sem hanyagolható el, Orlai Tiborral korábban több darabon is gondolkodtunk, mert régóta szerettünk volna együtt dolgozni. Végül a Római vakációra esett a választásunk.


A minőség ígérte volt a döntő, amikor a Társas Játék második évadában is szerepet vállaltál? 
A Társas Játékot nem ismertem, mielőtt szerepet kaptam volna benne, azután néztem meg az első évadot, hogy kiválasztottak. Nagyon igényesnek találtam, tudtam, hogy profi, felkészült stábbal dolgozhatok együtt. Ahhoz képest, hogy már felnőtt színésznek számítok, nem mondhatnám, hogy sokat forgattam eddig, ezért örülök minden olyan munkának, amelyben kamerával kell dolgoznom. Egy 13 részes tévéfilm forgatása ugyanannyi színészi munkával és leterheltséggel jár, mint egy nagyjátékfilmben való szereplés.

 

 romai

 

A Katona József Színház darabja, A nép ellensége kapta idén a Színházi Kritikusok Céhétől a legjobb előadás díját. Egy ilyen elismerés ad új lendületet?
Olyan társulattal dolgozom, ahol a díjak nem befolyásolják a munkakedvet; ismerjük az előadás erősségeit, illetve hiányosságait, és minden alkalommal igyekszünk a legjobbat nyújtani a közönségnek. El kell ismerni, hogy minden darabnak jó marketing egy ilyen elismerés, de a mi hozzáállásunkon nem változtat.


Miben láthat a Katona közönsége az új évadban?
A régebb óta műsoron lévő előadások mellett Máté Gábor rendezésében, a Vörös című darabban láthat a közönség november 8-tól a Kamrában. Ez egy koprodukció, amelyet a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen készítünk. Szerbiában már bemutattuk, a hazai premiert követően pedig Budapesten és Szabadkán is játsszuk majd. Az év hátralevő részében pedig többek közt egy Gorkij-darabban, a Fényevőkben szerepelek majd,  ezt Ascher Tamás rendezi.

 

Forrás: Orlai Produkció
Szerk.: Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása