Álomkommandó - Szász János a Pesti Színházban rendezett

Október 26-án mutatja be a Pesti Színház Sütő András Az álomkommandó című drámáját. A főszerepben Fesztbaum Béla és Hegedűs D. Géza látható, az előadás rendezője Szász János.

 

A Pesti Színház ajánlója:

Sütő András drámája az elmúlt évtizedek magyar irodalmának egyik legeredetibb, felelősségteli írása, mely egy nehéz történelmi helyzetben vall a színház szerepéről és a művészet erejéről, hivatásról és erkölcsről. Őszinte tisztasággal beszél a hatalommal való szembenállás lehetőségeiről.

 

alomkommando


Színházi próba zajlik a színpadon. A darab az auschwitzi Mengele-laboratóriumban játszódik, a Sonderkommandó lázadásának idején. A darabbeli színház igazgatója játssza Mengelét, a dráma írója és rendezője pedig Manót, a laboratóriumi szolgát, aki ikergyerekei életéért harcol, és az álmaikat meséli Mengelének, hogy kísérleteihez pszichológiai anyagot szolgáltasson, s így ne kelljen meghalniuk. Amikor kiderül, hogy a fiát mégis megölette Mengele, a gyilkossal is alkut kötő kisember egy pillanatra hőssé próbál válni, s pisztolyt fog Mengelére, de elsütni nem tudja.


A próbált darab belső színházi valósága egybefonódik a kor külső valóságával. A színpadon játszódó darab szerző-rendezőjének a fiát ugyanis államellenes összeesküvés miatt börtönbe akarják zárni. A fiú a színházban próbál elbújni a belügyesek elől, s az apja segítségét kéri, aki azt tanácsolja neki, hogy öltözzön be Sonderkommandósnak, de lebuknak. A próbát mégis folytatják, mert az előadást meg kell tartani, de folyamatos ellenőrzés és megfigyelés alatt kell tovább dolgozniuk...

"Talán nem önáltatás, hogy drámám időszerűsége nem múlt el létrejöttének történelmi idejével. Nem múlhatott el, mert a mindennapos jelenség – mint például az emberi szabadság lábbaltiprása – nem föltétlenül napi jelenség. Mi több: korszakok jönnek és mennek – a megaláztatás pedig marad, a sovén gyűlölet tartósan garázdálkodik. Meddig vajon? Az álomkommandó erre a kérdésre is választ keres kényszerű megalkuvások, véres lázadások, álmok és remények örök hullámzásában." (Sütő András)

Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlják!

 

Szász János rendező a Fidelionak nyilatkozott:

Nagyon sok helyen dolgoztam a világban, és nagyon sokfajta társulattal volt már dolgom, Moszkvától kezdve Norvégián át Amerikáig. A Víg mostani társulata elképesztő tehetséggel és ambícióval dolgozik, olyannal, amit nagyon ritkán lehet látni a világban. Szövegtudással érkeznek a próbákra, és rögzítenek mindent, amit mondok nekik, nyitottak, érdeklődőek. Én próbálok hinni abban, hogy nem történhet meg mindennek a megcsúfolása. Szász János rendezővel tartalmi partnerünk, A Fidelio készített interjút, amely itt érhető el.

 

janos

 

Lukács Sándor Az álomkommandóról:

 

Az álomkommandó játék a játékban. Egyrészt megjelenik benne Sütő András korának Romániája a maga besúgórendszerével és a nagy trónon Monsignor Ceauşescuval, másrészt az auschwitzi  koncentrációs táborok élete, mindez mintegy párhuzamként - játék a játékban. Számomra külön érdekessége a műnek, hogy több mint húsz esztendővel ezelőtt Sík Ferenc rendezte Gyulán, és én abban a feldolgozásban is szerepelhettem. Akkor a két főszerepet játszottuk Kern Andrással. Olyan siker volt, hogy a Vígszínházba is bekerült az előadás, és azt hiszem két évadot futott.

Dr. Adler, akit a mostani előadásban alakítasz, milyen figura?

Lukács Sándor: Abban a bizonyos előadásban ezt a szerepet Gálffi László játszotta. Ő egy boncoló orvos, aki Mengele jobbkeze, akivel Dr. M. a legkülönbözőbb őrületes kísérleteit végzi. Szörnyű helyzetben van, hiszen ő maga is az áldozatok fajtájából való, és a saját fajtáját boncolja, de ennek ellenére, - ha lehetséges ezt mondani- szinte humanista. A nagyon szűkös lehetőségein belül megpróbál segíteni a többi rabnak. Persze vannak olyan helyzetek, amelyekből nem tud kimászni. Szász Jánossal nagyon jól dolgozunk együtt... A Dr. Adler szerepét alakító Lukács Sándorral készült interjúnkat itt olvashatják.

 

  

Képek az előadásból:

Fotók: Szkárossy Zsuzsa 

 

5f6a7f9badfd011e17dcec34777705de

1.

236c2a00a2b0815817dcec34777705de

2.

682db1699627284f17dcec34777705de

3.

974d657498008b8917dcec34777705de

4.

84902424754f603e17dcec34777705de

5.

b937727d7c62259e17dcec34777705de

6.

alom

7.

alom2

8.

alomkommando

9. fotó: MTI

alomkommando2

10. fotó: MTI 

 

Sütő András:

Az álomkommandó

dráma két részben

 

Hoffmann Juliusz Manó szerepében   Fesztbaum Béla

Frank Aurél Dr. M. szerepében   Hegedűs D. Géza

Hoffmann Tamás Robi szerepében   Molnár Áron

Erika Krisztina szerepében   Tornyi Ildikó

Dr. Adler   Lukács Sándor

Zénó   Tahi Tóth László

Mussfeld   Mihályfi Balázs

I. Belügyi Biztos   Lajos András

II. Belügyi Biztos   Telekes Péter

I. Sonderes   Kocsó Gábor

II. Sonderes   Dolmány Attila

III. Sonderes   Gere Dénes Ákos

IV. Sonderes Somody Kálmán
Súgónő   Igó Éva

 

Valamint:
Éder Csaba, Hajdú Ádám, Hajdu György, Hammel Attila, Kása Kelemen, Kocsis Mihály,
Kovács Tamás, Márton József, Nagy Péter, Venczel Zsolt
és a Pesti Színház műszaki munkatársai

Díszlet-jelmez: Vereckei Rita
Koreográfus: Soós Attila e.h.
Dramaturg: Kovács Krisztina
Ügyelő: Röthler Balázs
Súgó: Zsolnay Andrea
Videó: Bánki Ákos, Szöllősi Géza, Zana Krisztián
Szcenika: Krisztiáni István
Világítás: Csontos Balázs
Rendező munkatársa: D. Mucsi Zoltán
Rendező: Szász János

Bemutató:
2013. október 26. - 19 óra

Pesti Színház

Forrás: vigszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása