Élő internetes közvetítéseket kínál a bécsi operaház

Vasárnap indul a Bécsi Állami Operaház élő internetes közvetítéseinek sorozata. Az évad végéig tizenhét előadást követhetnek egyenes adásban az operarajongók a világ minden táján.

Elsőként vasárnap A rózsalovag, Richard Strauss operája lesz látható. November 27-én Mozart Varázsfuvolája, december 13-án Wagner Trisztán és Izoldája lesz műsoron a Wiener Staatsoperben.

 

A közvetítések teljes HD-felbontásban lesznek láthatók. Kezdetben német, angol és koreai felirat közül választhatnak a nézők, a későbbiekben a japánnal és más további nyelvekkel is bővül a kínálat. Választani lehet különböző kameraállások közül is.

 

Rózsalovag

A rózsalovag. (Forrás: wiener-staatsoper.at)

 

Nagy technikai kihívás elé állította a házat az internetes közvetítés bevezetése, új audio- és videostúdiót szereltek fel, nyolc HD minőségben dolgozó kamerát állítottak be a nézőtérre.


"Úgy gondoljuk, hogy a munkánknak van értéke, ezért nem akartuk ingyen kínálni" - mondta Dominique Meyer igazgató egy sajtótájékoztatón. A szolgáltatás előadásonként tizennégy euróért vehető igénybe. 

 

Hogy a távoli földrészeken, más időzónákban élő felhasználók kényelmesebben bekapcsolódhassanak az előadásokba, időzónánként késleltetett közvetítést is lehet választani. Az élő közvetítéssel párhuzamosan vasárnaptól az opera korábbi előadások felvételeit is letölthetővé teszi.

 

A bécsi operaház A rózsalovag operából egy hosszabb szériát tűzött műsorára. Az őszi sorozatot Fischer Ádám vezényli, a tábornagyné szerepét a világsztár Renée Fleming alakítja. 

 

 A rózsalovagban - mint Fischer Ádám az MTI-nek elmondta -, öröm együtt dolgozni olyan sztárénekesekkel, akik már több nagy operában, Münchenben, New Yorkban, Londonban életre keltették a darabot - nemcsak Renée Fleminget, hanem az Octaviant játszó Sophie Kochot, vagy a brit basszus, Peter Rose-t említette.

 

Az európai operaházak közül a müncheni Bajor Állami Operaház is elindítja december elsején az élő internetes közvetítéseket, ők is egy Richard Strauss darabbal, Az árnyék nélküli asszonnyal nyitnak.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása