Felolvasószínházzal ünneplik a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán

Két felolvasószínházi darabot mutatnak be hétfőn Szabadkán a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából.


A vajdasági színészek a szabadkai Népszínház drámapályázatának győztes munkáit, Lénárd Róbert Tetkó és Baráth Katalin A hóhér hazatér című darabját olvassák fel.


Lénárd Róbert művének alcíme: Vajdasági apokalipszis 22 képben. A szabadkai Népszínház magyar társulatának honlapján található leírás szerint a darab egy kisvárosban játszódik, ahol egy visszatérő vándorcirkusz bolygatja fel a kedélyeket.

 

szabadkai nepszinhaz

 

Baráth Katalin műve fekete komédia két felvonásban. A darab az ország utolsó hóhérjának történetét meséli el, aki a halálbüntetés megszüntetésekor munka nélkül marad.


A napot vitaest zárja, amelynek moderátora Lőkös Ildikó dramaturg és Szűcs Katalin Ágnes kritikus.


Kedden, a délvidéki magyar színjátszás napján adják át a legrangosabb szakmai elismerést, a Pataki Gyűrű-díjat. Az elismerés várományosa két újvidéki és három szabadkai színész: Elor Emina, Balázs Áron, Mikes Imre Elek, Mácsai Endre és Kalmár Zsuzsa. A gálán az Újvidéki Színház vendégszerepel az Opera Ultima című előadással.


A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása