November végén indul a Desiré Fesztivál Szabadkán

Tizenkét előadással várja idén a színházkedvelőket az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán november 23. és 28. között.


A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának számító rendezvény alcíme idén I am Desiré. Ez egyfajta vállalást jelent "azoknak az embereknek is, akik ezt a fesztivált a sajátjuknak érzik, és úgy gondolják, továbbra is meg kell tartani" - mondta Urbán András szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója a fesztivált beharangozó pénteki sajtótájékoztatóján.

 

montazstroj 55

 

A fesztivált november 23-án a zágrábi Montazstroj nyitja 55+ című előadásával, amely idén elnyerte a belgrádi nemzetközi színházi fesztivál (BITEF) zsűrijének különdíját. A produkció érdekessége, hogy 55-84 éves emberek vesznek részt benne. Ezt követően a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház saját előadását, Az ember komédiáját mutatják be, amely Sziveri János vajdasági költő élete és művei alapján készült.

 

A második napon a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsótér Sándor rendezte vizsgaelőadását, William Shakespeare Hamletjét láthatják a színházkedvelők. Urbán András kiemelte, hogy Zsótér Sándort már nagyon régóta meg akarták hívni Szabadkára, és most sikerült.

 

zsoter

Fotó: Alpern Bernadett


Szintén november 24-én, vasárnap lesz látható a Via Negativa és a Szlovén Nemzeti Színház koprodukciója, a MandicGép címet viselő one-man show. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a filmesként ismert Hajdu Szabolcs rendezésében hétfőn mutatja be a Békeidő című előadást, amelyet két Via Negativás darab, A fék és A helyes úton követ.


November 26-án kedden a világhírű táncos-koreográfus, Nagy József által vezetett magyarkanizsai Jel Színház előadásában Tolnai Ottó Wilhelm-dalok című előadását mutatják be, még aznap láthatják a Szabadkára látogatók az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja együttműködésének eredményét, a Rudolf Hess tízparancsolata című előadást.

 

nagy jozsef

 

November 27-én a belgrádi Bitef Teatar nyitja a napot a Yesterday - Emlékezz, hogy felejthess című előadással, amelyet a nemzetközi hírű Jasmin Vardimon koreografált. Ezt követi a zágrábi Hotel Bulic Színház és a Tvornica Kulture előadása, amely Antonin Artaud szövegei alapján készült, és a Requiem a szervekért - bűnbánat a címe. A fesztivál zárásaként november 28-án Urbán András rendezésében a szabadkai Népszínház Szerb Társulatának előadásában láthatják a Kostana című darabot, amely egy dalos kedvű cigánylányról szól.


A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, és először 2009-ben rendezték meg.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása