A Csörtével vendégszerepel a Nemzetiben a békéscsabai színház

Október 30-án a Békéscsabai Jókai Színház Csörte című produkciójával vendégszerepel a Nemzeti Színházban, az előadást megelőzően pedig bemutatják a Mennyei Társulat első tíz tagját.

Alkotók az előadásról:

 

 

A Jókai Színház ajánlója:


A szabadkai kortárs szerzőnő, Brestyánszki Boros Rozália Csörte című drámája 2010-ben született meg a Magyar Drámaíró Versenyen, s ezt bővítette, dolgozta át az író egy kétfelvonásos előadássá. A produkció művészdarabként is közönségsikert tudhat magáénak, és amellett, hogy felsorakoztatja az ismert és közkedvelt slágereket, komoly problémákat boncolgat.

  

A speciális technikai elemek, a látványtechnika különleges atmoszférát teremt egészen a légypapíros kocsmától a show fényes, csillogó gazdagságáig. Az előadás egyben kísérlet a néző bevonására a játékba. Bizonyos pontokon szerephez jut maga a közönség, dönt, pontoz vagy akár énekel is.

 

csorte logo web


Kritikus szemmel az előadásról:

„Brestyánszki története, helyszínei és karakterei mindannyiunk számára ismerős és valamennyiünkben ott élő történetek, helyszínek és karakterek. Magunkon nevetünk, magunkat sajnáljuk és a magunk kis álmait, vágyait ismerjük fel. Nem beszél mellé és nem rágja a szánkba a mondanivalót, nagyon jól ismeri álmainkat, gyengéinket. Fekete Péter pedig (ne feledjük, végzett bűvész), pontosan tudja hogyan kell elvarázsolni, majd mikor már védtelenül elengedte magát, jól belegyalogolni az ember lelkébe, csak, hogy érezze, van még lelke, amibe néha jól esik, ha belegyalogol valaki.” /Kovács Attila, Békés Megyei Hírlap/

Képek az előadásból:

Fotók: Nyári Attila/A-Team

 

Gulyás Attila és Kara Tünde 2

1.

Kara Tünde és Liszi Melinda

2.

Liszi Melinda Kara Tünde és Katkó Ferenc

3.

Gulyas Attila

 4.

 

A Mennyei Társulatról:

 

A Jókai Színház nem csak előadással mutatkozik be a Nemzetiben, hanem a közelgő 60. alapítási évforduló jegyében bemutatja Mennyei Társulatának első tíz tagját is. Az egykori meghatározó társulati tagok képeit a Csörte előadás előtt, 18 órakor a Gobbi Hilda Színpad előcsarnokában állítja ki.

 

A portrékat ünnepélyes keretek között, az elhunytak családtagjai jelenlétében, neves színházi és közéleti személyiségek helyezik el, köztük: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke, Felkai Eszter Jászai-díjas színművész, Oszter Sándor Kossuth-díjas színművész, Kadelka László, a Nemezeti Színház egykori főügyelője, Borovics Tamás Kaszás Attila-díjas színművész, Marton Róbert színművész, Szabó Norbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Mennyei Társulat képeinek állandó helye a Jókai Színház előcsarnokában lesz.

 

MENNYEI-TARSULAT Jokai


A Békéscsabai Jókai Színház Mennyei Társulatának első tíz tagja:
Daniss Győző színész, rendező, alapító igazgató; Miszlay István rendező, igazgató; Gálfy László színész, igazgató; Körösztös István színész, Barcza Éva színésznő, Dénes Piroska színésznő; Széplaky Endre színész; Romvári Gizi színésznő; Szoboszlay Sándor színész; Simon József játékmester, díszlettervező, ügyelő, „színházi mindenes”.

A Jókai Színház Mennyei Társulatába azon színművészek és színházi szakemberek kerülhetnek be, akik munkásságukkal, hosszú éveket felölelő szakmai múltjukkal meghatározóan kötődtek a Jókai Színházhoz, annak arculatát, művészi munkáját formálták, alakították, akik személyiségükkel és szaktudásukkal példaként szolgálhatnak újabb színházi generációk felneveléséhez, illetve a helyi tiszteleten túl országos szakmai elismerést is kiváltottak. A tagokat a nézők javasolják, a színház vezetősége pedig évenként két alkalommal dönt arról, kivel bővíti ki ezt a társulatot.

Már az első tíz tag személyére is sok javaslat érkezett Békéscsabán és Békés megyén túl, szinte az egész országból. A jelöltek között több olyan elhunyt művész, alkotó, színházi ember neve szerepelt, akik az 1954-es magalakulás óta hosszú időn keresztül meghatározó tagjai voltak a békéscsabai teátrum társulatának.

 

Forrás: Jókai Színház

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kisfilm az alkotókkal: (11p): http://youtu.be/yuNk_-2uSD0
Video spot: (30s): http://youtu.be/es5J0yrfB0A

Video: Vámos Zoltán/JókaiFilm

süti beállítások módosítása