Két kötetben az operettek világáról - Megjelent Winkler Gábor könyve

Új, zenés színházzal foglalkozó könyvet mutattak be a Magyar Operett Napján. A kétkötetes mű, az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban címmel jelent meg Winkler Gábor tollából. A mű több szempontból is rendhagyó: a szerző elismert diabetológus, a kiadójának fő profilja orvosszakmai és betegtájékoztató lapok gondozása, az új kiadvány pedig hiánypótló a magyar könyvpiacon.

Az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban című könyv egy lexikon alaposságával dolgozza fel az operett műfaját. A szerző, Winkler Gábor már gyermekkorától kedveli a zenés színház minden megnyilvánulását. Maga, kiváló bariton hanggal először az énekesi pályára készült.  Az egyetemi éveim során is komolyan foglalkoztam az énekléssel és igen nagy dilemmát jelentett számomra, hogy melyik pályát válasszam, végül a családom tanácsa az orvosi pálya felé irányított, a zene és az ének pedig megmaradt egy nagy szerelemnek” – árulta el Winkler Gábor, aki végül az ország egyik egyik legismertebb diabetológus lett.

 

A professzor érdeklődése azonban nem szűnt meg a zenei műfajok iránt, és nem is ez az első zenei témájú könyve.  A sort a négykötetes Barangolás az operák világában indította, ezt követte portrékötete a nagyszerű énekesről: Egy élet az operaszínpadon – Portré Melis Györgyről. A szintén orvos szerző, Farkas Ivánnal jegyzi az operaénekesekről kiadott könyvüket: Hallgass a zenére – Az operaéneklés története címmel.

 

„A zenei iránti szeretetemet tovább akartam adni a gyerekeimnek, ezért családi használatra kezdtem el írni az opera könyvet, de akik erről tudomást szereztek, és beleolvastak az anyagba, azt mondták, vétek ezt a munkát csak a család számára megőrizni, szülessen ebből az írásból könyv. Miután elkészült a 4 kötetes operával foglalkozó, majd a Melis művész úr életpályáját bemutató kötet, felötlött bennem a gondolat, hogy kellene egy operettel foglalkozó könyvet is írni, ám míg az operával foglalkozó művet mindenki támogatta és mindenki ösztönzött a megírására, addig az operettet, mint témát a környezetem picit fanyalogva fogadta” –  avatott be a kezdeti nehézségekbe Winkler Gábor.

 

operettborito2 

Guti Péter a Tudomány kiadó igazgatója is bevallotta, amikor annak idején a professzor úr megkereste az opera lexikon ötletével, kis gondolkodási idő után igent mondott, ám az operett témájú könyv kiadásáról többet kellett győzködni. Végül Winkler Gábornak, közösen Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház igazgatójával, aki mindvégig támogatta az ötletet, sikerült meggyőzniük arról a kiadót, hogy az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban legalább olyan sikerre számíthat, mint az operákat bemutató könyv. Így egy hosszú, alapos munkafolyamat végeredményeként megszületett a két kötetes mű. „Ez egy sokrétű, izgalmas gazdag operett kalauz, amely nem csak a zenés színház, és általában a színház kedvelők számára lesz érdekes olvasmány, hanem mindazok szívesen veszik majd kézbe, akik érdeklődnek a kultúra iránt. Egy olyan könyv jelent meg, amely nem csak a magyar, de a nemzetközi könyvpiacon is különlegességnek számít”  - mondta a könyvről az előszót is jegyző Kerényi Miklós Gábor.  

 

Winkler Gábor úgy véli, Magyarország az operett hazája, ráadásul az országnak van egy kiváló színháza, az Operettszínház, ami ezt a műfajt népszerűsíti, ugyanakkor olyan munka, ami az egyes művek vagy a szerzők részletes bemutatását tartalmazná, nem született még. Bár az évek során számos könyv jelent meg az operett világáról, ezek többségében anekdotákat tartalmaztak, vagy a műfaj neves művészeinek visszaemlékezései, személyes élményei alapján íródtak, így nem nyújtanak lexikonhoz méltó információt.

 

 

winklergabor

 

 

Az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban négy év kutatómunka eredménye, és hiánypótló a magyar könyvpiacon. „Szeretem az operettet, tisztelem és becsülöm előadóit és művelőit, akik e nagyon is nehéz »könnyű« színpadi műfaj darabjait estéről estére sikerre viszik, népszerű vagy kevéssé ismert, netán jó ideje a feledés homályába merült dallamait eljuttatják a nézőhöz-hallgatóhoz. Csodálatom elsősorban az ún. »klasszikus nagyoperetteké«, a nemritkán operai igényű muzsikáé, a látványos csillogásé, az elegáns táncoké, mind azé, ami több mint másfél évszázada élteti e varázslatos világot.” – vallotta be Winkler Gábor, aki arról is beszámolt, hogy legutóbbi könyvénél a válogatás egyszerűbb volt, mint az operák esetében. Az operett ugyanis időben lényegesen jobban behatárolható műfaj: a francia operettel kezdődik az 1840-es évek végén, aranykorát a bécsi-magyar operett alkotói 1860-tól mintegy 70 éven keresztül jegyzik, és bár szinte napjainkig születnek új operettek, az ún. ezüstkornak is vége az 1950-es évek közepén. Számunkra, magyarok számára azért is fontos e műfaj megismerése, mert bár az említetteken kívül beszélhetünk még berlini vagy spanyol operettről, zarzuelákról, de talán a legtöbb szerző épp magyar vagy bécsi magyar.

 

A zeneszerzők ábécésorrendjében haladva először egy portré és a szerző életét bemutató legfontosabb életrajziadatok találhatók. Az életrajzot a szerző operettjeinek felsorolása zárja, benne a legfontosabb alapadatokkal. A legismertebb operettek részletes bemutatása következik, azonos struktúrát követve: először a lexikális adatok, a szereplők hangfajjal, majd a cselekmény olvasmányos leírása, a kapcsolódó érdekességek, a legismertebb részletek kezdősora, végül a CD-, DVD-hozzáférések felsorolása. A könyv kezelhetőségét számos mutató segíti: névmutató,operettmutató (magyar és eredeti címen), slágerek kezdősorai ábécérendben.A könyvet pesti és vidéki színházak előadás-felvételei színesítik. Igazi kuriózum, hogy 42 korabeli fotó is megjelenik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából.

 

operettborito1

 

 

A könyvben 66 szerző legfontosabbnak ítélt 242 operettjéről rengeteg részletet tudhat meg az olvasó. A két kötetet mintegy 150 fekete-fehér és színes kép teszi még élvezetesebb olvasmánnyá. A következő napokban a színház.hu-n szemezgetünk a könyvből, amit érdemes nyomonkövetni, mert hamarosan játszani lehet a kétkötetes lexikonért.  A játék kérdésére a helyes válasz az Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban című könyvből közölt részletekben rejli majd. A könyv megrendelhető közvetlenül a kiadótól is.

 

süti beállítások módosítása