November 1-jéig várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjra.

Az önkormányzat 2008-ban alapította a művészeti díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - elismerést az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal, a magyar nóta, az instrumentális zene, a kórus, a néptánc, a vers- és prózamondás képviselői kaphatják meg - mondta Göbl Vilmos sajtóreferens.

 

bessenyei dij

 

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó elismeréssel a város közgyűlése minden évben egy személyt és egy csoportot tüntet ki az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenységéért. A díjat olyanok kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

 

Jelöltet bárki javasolhat 2013. november 1-jéig postai vagy elektronikus levélben. A részleteket a város honlapján, a www.hodmezovasarhely.hu címen ismerhetik meg az érdeklődők.

 

Az elismerést - az oklevelet és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet - hagyományosan a magyar kultúra napján, január 22-én rendezett ünnepi díszközgyűlésen adják át.

 

Első alkalommal Kónya Krisztina énekművész vehette át az elismerést. 2010-ben Hegedűs Endre zongoraművészt és a Kankalin Néptáncegyüttest, 2011-ben Zoltán Péter klarinétművészt, valamint a Városi Fúvószenekart, 2012-ben Bitskey Tibor színművészt és a Fandante Kamarakórust, tavaly pedig Jordán Tamás színművészt és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarát tüntették ki Bessenyei-díjjal.

süti beállítások módosítása