2019-ig Hamburgban marad a balett-társulatot 40 éve vezető John Neumeier

Négy évvel, 2019-ig meghosszabbította szerződését a hamburgi balettet negyven éve vezető John Neumeier, akinek helyettese az elismert társulat szólótáncosa és balettmestere, Lloyd Riggins lesz.

Az amerikai születésű Neumeier a keddi bejelentés kapcsán úgy fogalmazott, az elkövetkező évek azért fontosak számára, hogy utat mutasson a társulatnak a 2019 utáni időszakra. "Örülök, hogy folytathatom hamburgi munkámat" - fogalmazott a 71 éves művész. Hozzátette, komoly és alapos tárgyalásokon vannak túl a várossal. "A négy évre szóló hosszabbítás azt is szolgálja, hogy munkám és a negyven év alatt közösen megteremtett hagyomány a távozásom után is tovább éljen a Hamburg Balettnél" - fejtette ki, hozzátéve, hogy ő és a társulat is bízik az együttest 1995 óta erősítő Lloyd Rigginsben, aki - ha felkérik - jó vezető lehetne 2019 után.

 

neumeier


A városvezetés részéről a kulturális ügyekért felelős Barbara Kisseler szenátor kiemelte, szenvedélyessége révén John Neumeier példátlan sikereket ért el a táncművészetben a hamburgi balettel.


Neumeier 27 éves korában, Németország legfiatalabb balett-igazgatójaként került a társulat élére, jelenleg ő a világ legrégebben hivatalban lévő balett-intendánsa. Több mint 140 koreográfiát készített, ezek mind klasszikussá váltak, világszerte műsoron vannak. Leghíresebb munkái közé tartozik a Rómeó és Júlia újraértelmezése, a Halál Velencében feldolgozása vagy épp egy darab Nyizsinszkijről.


Pályája során rengeteg kitüntetést kapott, életművéért idén ő veheti át a Benois de la danse elnevezésű díjat, amelyet a balett Oscarjaként emlegetnek.

süti beállítások módosítása