A Scala zenészei Fabio Luisit akarják zeneigazgatónak

A milánói Scala keresi zeneigazgatója, Daniel Barenboim utódját.

A milánói Scala keresi zeneigazgatója, Daniel Barenboim utódját: Riccardo Chailly olasz karmester rebesgetett kinevezése nem látszik biztosnak, a zenekar jelentős része Fabio Luisit, a zürichi operaház főzeneigazgatóját választaná.

 

A múlt héten felvetődött a milánói operaházban vendégkarmesterként dolgozó Riccardo Chailly felkérése. A 116 tagú zenekarból 71-en vállalták a nyílt szavazást, és közülük 41-en Fabio Luisira voksoltak, aki zürichi munkája mellett jól helyettesítette betegeskedése idején James Levint a New York-i Metropolitan Operában. Chailly, a világhírű lipcsei Gewandhausorchester művészeti igazgatója csupán 26 szavazatot kapott.

 

luisi

 

Daniel Barenboim zeneigazgatói szerződése csak 2016-ban járna le, de a zongoraművész-karmester hétfőn bejelentette, hogy két évvel előbb, 2014 decemberében távozik szabad kezet adva a 2014 október elsején hivatalba lépő új intendánsnak, Alexander Pereirának.

 

Pereira, aki egyébként már intenzíven részt vesz a döntések előkészítésében, csütörtökön találkozik a muzsikusokkal, hogy Barenboim utódjáról tárgyaljanak. A helyzet azért sem világos, mert a milánói sajtó úgy értesült, hogy Chaillyt 2017-től kívánják kinevezni, az átmeneti időszakkal kapcsolatban nincs név.

 

Barenboim most a berlini Staatsoper Unter den Linden felújítása körüli nehézségekkel van elfoglalva, november 13-án jótékonysági koncertet ad a színház javára a kínai sztárzongoristával, Lang Langgal. Az évad során más neves művészek - például Anna Netrebko, Plácido Domingo - is fellépnek a pénzügyi nehézségek miatt egyelőre álló rekonstrukció megmozdítása érdekében.

süti beállítások módosítása