Ártatlannak vallotta magát a Bolsoj merénylettel vádolt táncosa

Ártatlannak vallotta magát keddi bírósági tárgyalásán Pavel Dmitricsenko, a Bolsoj szólótáncosa, a moszkvai Nagyszínház művészeti igazgatója elleni kénsavas támadás első számú gyanúsítottja.   

Dmitricsenko kijelentette: nem ismeri el a bűnösségét. A 29 éves táncos két feltételezett tettestársával, Jurij Zaruckijjel és Andrej Lipatovval együtt jelent meg a bíróság előtt. A táncos hangsúlyozta, nem kérte őket arra, hogy "súlyos egészségkárosodást" okozzanak Szergej Filinnek, a Nagyszínház művészeti igazgatójának.

 

pavel


Dmitricsenko azt is kijelentette, hogy csupán annyit mondott Zaruckijnek: ugyan Filin csodálatos művész, ám kollégáival szemben nagyon kegyetlen ember. Amellett azonban kitartott, hogy a Filin elleni támadást Zaruckij egyedül, saját elhatározásából hajtotta végre.

 

Jurij Zaruckij elismerte "részleges" bűnösségét. Kijelentette, beismeri, hogy megtámadta Filint, de azt nem, hogy szövetkezett volna a merényletre Pavel Dmitricsenkóval és Andrej Lipatovval. Utóbbi ártatlannak vallotta magát.

 

Mindhármuknak az "előre megfontolt szándékkal elkövetett súlyos testi sértés" vádjával állnak bíróság előtt, és akár 12 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.


 Szergej Filin az Interfax orosz hírügynökség szerint a november 6-ai tárgyaláson fog tanúskodni az utóbbi idők legbotrányosabb oroszországi bűnügyében. A moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója január 17-én munkából tért haza, amikor lakása előtt kénsavat öntöttek az arcába.


A merénylet következtében súlyos égési sérüléseket szenvedett, és részlegesen elvesztette látását. Előbb Moszkvában, majd Németországban kezelték. Szeptemberben újra dolgozni kezdett a Bolsojban, ahová azóta is testőrök kísérik. Fekete szemüveget visel, arcán láthatók az égés nyomai.


Pavel Dmitricsenko, a Nagyszínház szólótáncosa és harcos szakszervezeti aktivistája, aki március óta őrizetben van, már augusztusban tagadta a bíróság előtt, hogy kénsavas támadást tervezett volna, ám elismerte, hogy elfogadta a feltételezett elkövető, Jurij Zaruckij javaslatát, hogy "verjék meg Filint".

süti beállítások módosítása