Négynapos fesztivállal nyit az Erkel Színház

Négynapos ünnepi programsorozattal nyílik meg hivatalosan november 7-én, Erkel Ferenc születésének évfordulóján a felújított Erkel Színház.


November 7. egyben a Magyar Opera Napja is, így a gálaesten magyar operákból csendülnek fel részletek. Az ünnepi műsor előtt mutatják be M. Tóth Géza A magyar operajátszás története című félórás filmjét.


Az Erkel-Feszt műfajában is sokrétű programot kínál a közönségnek - mutatott rá Ókovács Szilveszter főigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón. Már délután négykor kinyitják a színház kapuit, mert zenés felolvasó színház várja a közönséget. A szolnoki Szigligeti Színház művészei adják elő Kiss József munkáját, amely Erkel Ferenc és a híres énekesnő, Anne de La Grange kapcsolatát dolgozza fel.


Az Erkel Színház történetében először szabadtéri előadás is helyet kap a műsorfolyamban: a színház bal oldalán kialakított külső színpadon a Classic Club Singers élő koncertjére nemcsak a jegyvásárló közönséget várják - a program ingyenes.

 

erkel

Fotó: Máthé Zoltán, MTI


A Népoperától az Erkel Színházig címmel a gálaest előtt kiállítás is nyílik az előcsarnokban. Az esti hangverseny első felében Erkel művei szólalnak meg, a második rész Kodály-dallamokkal indul. Színpadra lép többek közt Bretz Gábor, Kálmándi Mihály és Szegedi Csaba. A gálaest Erkel eredeti Himnuszával indul, Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnökének vezényletével, majd különleges műsorszámként Erkel ritkán játszott, Magyar Cantate című műve is felcsendül.


Másnap Ákos a Karcolatok című zenei anyag turnéjának "nulladik" koncertjét adja az újjávarázsolt Erkel Színházban. November 9-én Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát és Vajda János egyfelvonásosát, a Mario és a varázslót játsszák. A két opera férfi főszerepét - a Vajda-műben Cipollát, Bartók alkotásában a Kékszakállú herceget - Bretz Gábor énekli, Judit Mester Viktória lesz. A darabokat Héja Domonkos vezényli, Galambos Péter rendezi, ő készítette a színpadképet is, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.


November 10-én Árnyalatok címmel táncest látható a felújított színházban. Solymosi Tamás balettigazgató azt hangsúlyozta: szeretné, hogy minden tánctársulat, minden stílus otthonosan érezze magát az Erkel Színházban. Az alkalomra szerkesztett műsorban nemcsak a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatának növendékei, hanem a Háry-előadásokban már sikert aratott Honvéd Együttes művészei is fellépnek. Új színt képvisel a programban Budai László tangótáncos produkciója. 

 

Az OperaKaland sorozat sikerein túl újabb, az ifjúság különböző korosztályait érintő kezdeményezésekről számolt be Ókovács Szilveszter. Indul az Opera nagykövetei program, amelyben iskolákhoz látogat el 14 kiválasztott művész, a program művészeti vezetője Bátori Éva magánénekes.


Az OperaKaland idei produkciója Kodály Háry János című daljátéka, amelyhez egy videoklip-pályázat kapcsolódik. A mű két részletét kell feldolgozniuk a nevező csapatoknak, a klipeket egy internetes felületen láthatja a közönség és a zsűri. A másik pályázat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és Budapesti Művészeti Egyetem hallgatóit szólítja meg: az Erkel Színház jelenleg fehérre festett homlokzatára képzeljenek el a művészeti ágakat megjelenítő absztrakt vagy figurális díszítést.


November 7-re teljesen megújul a 2007 óta bezárt színház, amelyet a Zoboki-Demeter Építésziroda (vezető tervezők: Silvester Csaba, Turi Zoltán és Zoboki Gábor) építészeti programja alapján a Laki Zrt. kivitelezett. Az átalakítások jelentős része a színfalak mögött történt, megújultak a szólista és csoportos öltözők, a szociális terek. Korszerűsítették a színpad műszaki berendezéseit. Az épület gépészeti (víz, csatorna, fűtés, szellőzés) rendszereinek számottevő része megújulhatott. A közönség új arculatú auditóriumba léphet be, melynek építése során az építészek arra törekedtek, hogy a rendkívül jó akusztikai adottságok ne változzanak. A nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott. A széksorok kényelmesebb kialakításával a nézőszám 1935-ről 1819-re csökkent, a színház azonban így is megtartotta a legtöbb nézőt befogadó hazai színházépület rangját. A felújítás 1,7 milliárd forintba került.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása