Az élet mint olyan - Újra műsoron Kútvölgyi, Kern, Rajhona triója

Novembertől ismét látható lesz a Vígszínház Házi színpadán Hanoch Levin Az élet mint olyan című komédiája. A darab három szereplőjét Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Rajhona Ádám alakítja.

A darabot 2006 óta játssza a színház.

 

Ajánló az előadás elé:

 

Békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi duplaágyban. Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus - gondolja - és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki - most is! - ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve előbbi halálfélelméről leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás...

 

az elet mint olyan


A házaspár éjszakai, több menetes, sírni- és nevetnivaló élet halál harcáról szól Hanoch Levin izraeli szerző íróilag és színpadilag bravúros színdarabja. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetéről beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nő szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán.

 

viggg

 100. előadás

 

A szerzőről:

 

Levin az izreali drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövidre szabott életében roppant intenzíven alkotott: 57 évig élt, 56 színdarabot írt, ezen kívül dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések őrzik meg nevét az utókornak.

Két nemzetközileg ismert alkotása közül az egyik a Csehov novellákból komponált színpadi szöveg, a Rekviem, az ő saját rendezésében a Tel Aviv-i Cameri Színház előadásában itt Budapesten is sikerrel vendégszerepelt. S második kiemelkedő műve Az élet mint olyan című tragikomédia, amelyet egyre több helyen játszanak szerte a világban. A magyar szöveg Parti Nagy Lajos átiratában a humor és a tragikum végletei között egyensúlyoz.

 

A Vígszínház 2013-ban a szerzőnek egy másik művét, az Átutazókat is műsorra tűzte.

 

 

az élet 2 
Hanoch Levin:
Az élet mint olyan
Fordította: Orbán Eszter
 
Yona: Kern András
Leviva: Kútvölgyi Erzsébet 
Gunkel: Rajhona Ádám
 
Díszlet: Székely László
Jelmez: Jánoskúti Márta
Zene: Presser Gábor
Dramaturg: Radnóti Zsuzsa
Tánc: Cortes Sebastian
Súgó: Zsolnay Andrea
Ügyelő: Schallinger Tamás
A rendező munkatársa: Putnoki Ilona

Rendező: Ilan Eldad
 
Előadások: november 3., 19:30, november 23., 19:30,
december 19. 20:00
 
 

süti beállítások módosítása