Az UNICEF-fel közösen kampányol a gyermekekért a Katona

Közösen lép fel a Katona József Színház az UNICEF-fel a színházművészet eszközeivel a gyermekszegénység ellen. Nagy Ervin, a társulat művésze egyike annak a 16 hírességnek, akik kiállnak a szervezet Higgyünk a Nullában kampánya mellett.


A kampánnyal arra hívják fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő - olvasható a színház közleményében.


Mint írják, az ötéves koruk előtt életüket vesztett gyermekek száma csaknem a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. 1990-ben 1000 élve születésre 90 haláleset jutott, ez a szám 2012-re 48-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy még mindig hozzávetőleg 18 ezer gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

 

UNICEF

 

A közleményben kiemelik: az UNICEF és partnerei, köztük a Katona József Színház is hiszik, hogy ez a szám lehet nulla. A Katona József Színház a kampányt minden létező fórumán megjelenteti, valamint a több száz tizen- és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyermekek jogaival.


Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Katona József Színház megállapodott abban is, hogy a színház ifjúsági programja a jövőben teret biztosít az UNICEF által képviselt értékek bemutatásának. A program során feldolgoznak olyan témákat is, mint a gyermekjogok, a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, a fogyatékossággal élő gyerekek.


A közleményben Gyurkó Szilviát, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatóját idézik, aki elmondta: a színház ifjúsági programját az UNICEF Magyar Bizottsága kiemelkedően fontosnak tartja és nagy lehetőséget lát az együttműködésben. "Egyrészt hiszünk a drámapedagógiai eszközök hatékonyságában, másrészt a színház lehetőséget biztosít a gyerekek aktív részvételére, így hozzájárul ahhoz, hogy mélyebben élhessék meg a témákat" – tette hozzá.


Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása