Egy tüzes magyar szív - Rökk Marika emlékét idézték az Operettben

Gálaesttel emlékeztek meg november 3-án a Budapesti Operettszínházban a revüsztár és operett-primadonna, Rökk Marika születésének 100. évfordulójáról. A gálán a teátrum színészei és vendégművészek idézték fel a valamikori díva emlékét. A két műsorvezető Bordás Barbara és Ernyey Béla volt.

 

Revü, sztepp-tánc, Gershwin-melódiák, a legnépszerűbb operett és musical dallamok mellett Rökk Marika életének fontosabb állomásait filmrészletekkel is felidézték a Budapest Operettszínházban, a művésznő emlékére rendezett gálán, vasárnap este.

 

Rökk Marika, aki 100 éve Kairóban született, és pályafutása során bejárta az egész világot, utoljára 1992-ben állt a Budapesti Operettszínház színpadán, amikor Kálmán Imre születésének 110. évfordulója alkalmából Budapesten lépett fel Marica grófnő szerepében. Rökk Marika születése századik évfordulója alkalmából először jelenik meg magyarul világszerte nagy sikert aratott önéletrajzi könyve is, "Egy tüzes magyar szív" címmel.

 

EDV 4945  

A vasárnapi Rökk Marika Gálán, amelyen Balog Zoltán, az Emberi erőforrások minisztere mondott beszédet, az Operett népszerű színészei Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa, Frankó Tünde, Szulák Andrea, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Szendy Szilvi, Faragó András, Bordás Barbara, Peller Károly és Szabó Dávid mellett fellépett Mario Zeffiri Grammy-díjas operaénekes, valamint Kevin Weiland, aki a maga 16 évével a legfiatalabb Rökk rajongó a világon.

 

EDV 5129

 

Színpadra állt Johannes von Duisburg ismert Wagner-basszbariton is, aki nem csak Rökk Marika tisztelő, de mint azt a gálán elmondta, a magyarokat is nagyon kedveli, imádja Magyarországot, ezért is vállalt fellépést jövőre a Magyar Állami Operaházban. Johannes von Duisburg egyébként mindvégig lelkes támogatója, sőt ötletgazdája volt a Rökk Marika Emlékgálának, és az este produceri feladatait is magára vállalta.

 

EDV 4877

 

Az Operett színpadán többek közt felcsendültek a Ghost és a West Side Story, a Porgy és Bess, az Ének az esőben slágerei csakúgy, mint a Marica grófnő, a Csókos asszony, a Bajdér, a  Luxemburg Grófja, az, A Csikágói hercegnővagy a régi klasszikus siker, a Hello, Dollydallamai és nem utolsó sorban Rökk Marika filmdalok is. A gála rendezője az Operettszínház direktora, Kerényi Miklós Gábor volt.

 

EDV 5057  

Az est díszvendégeként Rökk Marika lányát, Gabriele Jacobyt látták vendégül, aki édesanyja nyomdokaiban jár, hiszen maga is színésznő, évekig tagja volt a bécsi Theater in der Josefstadtnak, illetve számos filmben és televíziós produkcióban szerepelt, - és mint vasárnap este kiderült, Ernyey Bélával is együtt játszott. Gabriele Jacoby még az emlékest előkészületei során elmondta, számára külön öröm, hogy édesanyja születésének 100. évfordulóját a Budapesti Operettszínházban ünnepelheti.

 

EDV 5660
"Édesanyám az Operettszínházban kezdte a karrierjét és 79 éves volt, amikor még játszott a Marica grófnőben. A magyarokhoz és magyarságához való erős elkötelezettségét egész életében hangsúlyozta. Tőle tanultam fegyelmet, megbízhatóságot és szakmai alázatot" – árulta el Gabriele Jacoby.

 

EDV 5822

 

"Édesanyám az én gyerekkoromban már hatalmas sztárnak számított, bár ő magát sosem tartotta annak. Nagyon bántotta, hogy nem tölthetett velem annyi időt, amennyit szeretett volna. Később, mikor én is közel kerültem a színművészi hivatáshoz, természetesen járt a bemutatóimra és nagyon büszke volt a sikereimre. A képességeinek, a szorgalmának és a szülei támogatásának köszönheti a karrierjét. Na meg persze a házasságának édesapámmal, Georg Jacobyval, aki valamennyi jelentős filmjének rendezője" – vélte Rökk Marika lánya, aki térdenállva köszönte meg a közönségnek, hogy megtisztelték az édesanyja emlékének szentelt előadást.

 

Forrás: Budapesti Opetrettszínház

 

süti beállítások módosítása