Sakk premier és Sakk-Matt nap Portisch Lajossal Győrben

A Győri Nemzeti Színház új musicalje a 70-es évek-beli Szpasszkij-Fischer sakkrangadón játszódik, az egykori ABBA tagok, Björn Ulvaeus és Benny Andersson zenéjével. A győri produkcióban vendégként Gesztesi Károly is szerepet vállalt. 

kk2

 

 

Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója és a musical rendezője nem véletlenül döntött amellett, hogy az idei évad egyik új darabja a Sakk legyen: huszonévesen ugyanis ő játszotta a svéd szerzőpáros musicaljének főszerepét.

 

A musicalből nagyszabású bemutatót ígérnek az alkotók, száz szereplővel, negyven tagú zenekarral és húsz fős kórussal.

 

Évi egy színházi munkája ezúttal Győrbe szólítja majd Gesztesi Károlyt is, aki még a darab sajtótájékoztatóján elmondta, hogy igen válogatós, amikor eldönti, melyik legyen az az egy felkérés, amire igent mond egy adott évadban. Forgács Péter igazgatóval azonban régi jóbarátok, a Thália Színházban is együtt játszottak, és biztosnak érezte, hogy Győrben kiváló körülmények között tud dolgozni, ezért is vállalta el Alexander Molokov szerepét a Sakkban. A musical premierje november 9-én, szombaton lesz.

 

sakk-matt nap 

A Győri Nemzeti Színház az új musicaljének bemutatója kapcsán egy rendhagyó programmal is kedveskedik a nézőknek: két nappal a premier előtt, november 7-én délután, fél háromtól a Csillárszinten. A Sakk-Matt napon többek közt lesznek izgalmas sakkversenyek, és a darab szereplőivel és Portisch Lajos sakknagymesterrel is találkozhatnak az érdeklődőket - utóbbi nem csak sakkozik majd, hanem dalra is fakad. Kísérőprogramként a Győr-Moson-Sopron megyei Sakkszövetség történeti kiállítása is láthatóa a színház Csillárszintjén felállított paravánokon.

 

 

A színház ajánlója

 

A világhírű musical különlegessége, hogy zenéjét az egykori legendás svéd zenekar, az ABBA két tagja, Björn Ulvaeus és Benny Andersson szerezte. A történet a hidegháború idején játszódik, egy sakkvilágbajnoksági párosmérkőzésen, középpontjában pedig egy kibontakozó szerelmi háromszög áll. A trió résztvevői egy amerikai és egy orosz sakkozó, valamint az a magyar születésű nő, aki előbbinek a menedzsere, de utóbbiba szeret bele. Mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió mindent megtesz azért, hogy propagandacélokra használja fel a mérkőzés végeredményét. Bár a darab szereplőiről nem állíthatjuk, hogy valós személyek, az tagadhatatlan, hogy az amerikai játékos figuráját Bobby Fischerről mintázták, míg a cselekmény, a történet, és ezen belül a mérkőzés további elemei két szovjet sakkozó fenomén, Viktor Korcsnoj és Anatolij Karpov pályafutásának bizonyos pillanataira emlékeztetnek.

 

 sakk
 
Szereplők:
 

 

Benny Andersson- Björn Ulvaeus- Tim Rice

SAKK (CHESS)

 

musical 2 részben

 

 Anatoly Sergievsky - NAGY BALÁZS / MOLNÁR LÁSZLÓ
Florence  - BARANYAI ANNAMÁRIA / MOLNÁR ÁGNES
Frederick Trumper - SÁNDOR PÉTER / VANYA RÓBERT
Alexander Molokov - GESZTESI KÁROLY / MOLNÁR ERIK
Svetlana Sergievsky - MÓZES ANITA / TUNYOGI BERNADETT
Bíró - MOHÁCSI ATTILA / TÖRÖK TAMÁS
Walter de Courcy - VINCZE GÁBOR PÉTER
Leonyid Viigand - VENCZEL-KOVÁCS ZOLTÁN
Polgármester - SZIKRA JÓZSEF

 

kk
     
Közreműködik:
Lázin Beatrix, Papp Annamária, Philip Kata, Réthy Zsazsa, Sík Frida, Bodrogi Attila, Bródy Norbert, Cselepák Balázs, Fehér Ákos, Forró Attila, Klinga Péter, Marek Gábor, Mohácsi Attila, Molnár Erik, Hanczár György, Pörneczi Attila, Szabó Balázs, Szűcs Péter Pál, Takács Zoltán, Török Tamás
Valamint: a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara, tánckara
     
Jelmeztervező: HORVÁTH KATA
Díszlettervező: BÁTONYI GYÖRGY
Súgó: VLASICS RITA
Ügyelő: KARÁCSONY SZILVESZTER
Korrepetitor: FEHÉR ADRIENN
MEDVECZKY SZABOLCS
KERTES ANNA
Koreográfus: KOVÁTS GERGELY CSANÁD
Tánckarvezető: FEKETE MIKLÓS
Karigazgató: BALOGH ESZTER
Rendezőasszisztens:  HORVÁTH MÁRTA
Karmester: SILLÓ ISTVÁN, KÖTELES GÉZA

 

 

Rendező:

FORGÁCS PÉTER

 

Premier: 2013. november 9. 19.00 óra

NAGYSZÍNPAD

 

Színház.hu, Győriszínház.hu, TV2.hu,

Plakátterv: Pálfalvi Lukács

 

süti beállítások módosítása