Kik a Láthatóságiak? - Villáminterjú Máthé Zsolttal

Kik Baróthy Angyalai? És kik a Láthatóságiak? -  Máthé Zsolt erre is válaszol rövid interjúnkban, melyben új rendezése kapcsán kérdeztük.

lathatosag

 

2009-ben rendezett dalested címe, a Baróthy Angyalai, ma már az előadásaid alkotóinak megjelöléseként szolgál. Miért a név?


Máthé Zsolt: A 2009-es Krízis-dalestet még az osztálytársaimmal, az AlkalMáté Trupp rendhagyó előadásaként rendeztem meg, aztán szerettem volna ezt a dalestes dolgot folytatni, és ehhez kellett találni egy nevet. Baróti Lajos a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt az ötvenes években és az egyik haverom nagybátyja a baró helyett mindig azt mondta: „ez Baróti Lajos”. Más társaságokban később engem kezdtek el így hívni, mert én voltam az a srác, aki mindenre azt mondta, hogy ez Baróti Lajos. Vannak, akik mai napig Baróthynak hívnak, tulajdonképpen a becenevemmé vált. A Charlie Angyalai film után pedig megszületett a Baróthy Angyalai kifejezés.

Mindegyik rendezésedben kulcsszerepet játszik a zene...

Máthé Zsolt: A zene rendkívül sokféle kísérletezésre ad lehetőséget. Amikor volt alkalmam a Zeneakadémián tanítani, támadt egy olyan ötletem, hogy írjunk át egy szappanoperát operává. A kísérlet lényege az volt, hogy a lehető legtermészetesebben viselkedjenek az előadók, és ne az operai színjátszás széles gesztusait, hanem átlagembereket lássak viszont a színpadon. Ráadásul az operaéneklésben a szöveg másodlagos, nem muszáj értened – elég, ha elolvasod az ismertetőszöveget –, nekem azonban arra van igényem, hogy értsem, miről beszélnek. Áriázzon úgy az előadó, mintha a Jóbarátok kanapéján ülne és nyomná a poénokat egymásután. Az említett kísérletből végül született is egy előadás a HOPParttal.  

 

zsolt
November 6-án kerül bemutatásra a Láthatóságiak – Kis szenitvánéji zene című Shakespeare feldolgozásod. Kik a Láthatóságiak?

Máthé Zsolt: Ők a Mesteremberek, akik mint a kukások, vagy a helyszínbiztosítók láthatósági mellényt viselnek. Amatőr kifliben szorosan egymás mellett állva elkezdenek próbálni valamit, de kétséges, hogy egyáltalán van-e értelme.

Kik a Láthatóságiak Baróthy Angyalai?

Máthé Zsolt: Murányi Márta és Szathmáry Judit operaénekesek, Rétfalvi Tamás, Czupi Dániel és Tasnádi Bence pedig fiatal pályakezdők. Mindannyian kaptak már nagyobb feladatot a színházukban, ahol játszanak, most azonban arra kapnak lehetőséget, hogy még sokoldalúbban megmutathassák magukat: Márti és Judit színészként, Bence és Tomi pedig zeneileg, hiszen itt hat szólamban kell Gerswhint énekelni, ami komoly feladat. Czupi Dániel bábszínész, aki ennek az egész formának, hogy díszlet- és jelmez híján, szinte a semmiből, egyszerű kellékekkel kell kifejezni, a mestere. Korábban már dolgoztam együtt Danival, s akkor kiderült, hogy zenei képzettsége is alkalmassá teszi, hogy egy ilyenfajta előadásban részt vegyen. Aztán ott van köztük Szabó József, aki zenét tanít, énekel és igazi műkedvelő színész, aki nem arra tette fel az életét, hogy kőszínházakban játsszon, hanem eljár workshoppokra, és attól sem retten vissza, hogy létrehozzon magának egy egyszemélyes estet. Végül pedig, aki az egésznek az origója: Kákonyi Árpád zeneszerző, aki amellett, hogy rengeteg zenei stílushoz ért, a színpadi szereplést sem utasítja vissza. Nagyon jó karakter. Nálunk ő Puck, a zenei vezető, aki alá az összes szólam és hangszer tartozik. A Láthatóságiakban a zene a varázslat, az erdő pedig, amiben ez a zene történik. 

 

Szerző: Antal Klaudia

 Itt meg is hallgathatja Máthé Zsoltot.

 

lathatosagiak

 

William ShakespeareGeorge Gershwin:

Láthatóságiak
Kis szentivánéji zene – egy részben
Készült Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával és Máthé Zsolt dalszövegeivel


Játsszák a Baróthy Angyalai:


Kákonyi Árpád
Murányi Márti
Szathmáry Judit
Tasnádi Bence
Czupi Dániel
Rétfalvi Tamás
Szabó József

Zenei vezető: Kákonyi Árpád
Látvány: Skrabán Judit, Major Mátyás
Rendező asszisztens: Antal Klaudia

Rendező: Máthé Zsolt


Bemutató:

2013. november 6. 19:30

Thália Színház / Független Thália Projekt

 

 

süti beállítások módosítása