A Nagy Nyitány - Fesztivállal vár a megújult Erkel Színház

„Erkel Feszt – A Nagy Nyitány” címmel négynapos programkavalkáddal, szabadtéri eseményekkel, nyitógálával, Ákos koncerttel, Bartók A kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című műveinek premierjével, valamint táncesttel nyitják meg ismét a felújított Erkel Színház kapuit. A Nagy Nyitány november 7-én, a Magyar Opera Napján indul.


„Olyan nyitányt akartunk, amely széles keresztmetszetet ad az újjászületett Erkel színpadán és egyéb megszépült tereiben ezentúl folyamatosan pezsgő eseményekről: opera, balett, film, a minőségi könnyűzene műfajából Ákos Karcolatok című koncertje, néptánc, kiállítás, könyvbemutató, felolvasószínház és fiataloknak szóló grafikai- és videoklip-pályázat - egyszóval minden, ami kultúra, ami színes, magával ragadó, és ismét tömegeket vonz a nagy múltú teátrumba” - összegezte a nyitás előtti utolsó sajtóbejáráson Ókovács Szilveszter főigazgató a programsorozatot.

 

November 7-ét először említi a hazai kulturális élet a Magyar Opera Napjaként. Az Erkel Színház e napon, névadója születésének évfordulóján tárja ki kapuit a közönség előtt teljes pompájában. A jövőben, a hazai operajátszás történetében három jelentős ünnepet: Erkel Ferenc születésének évfordulóját, az Erkel Színház újranyitásának napját és a Magyar Opera Napját jelöli a dátum.

 

látványterv

 

A nyitónapról:


Az Erkel Színház történetében először szabadtéri előadás is helyet kap a műsorfolyamban: a büfében és az aulában zajló zenés felolvasószínház, könyvbemutató, kiállítás megnyitó előtt a színház bal oldalán kialakított külső színpadon a Classic Club Singers élő koncertjére nemcsak a jegyvásárló közönséget várják – a program ingyenes. Az esti gálán – Aczél András rendezésében - Erkel operáinak legszebb áriái, majd további magyar operaszerzők műveinek részletei csendülnek fel a hazai operajátszás csillagainak tolmácsolásában, színpadra lép többek közt Bretz Gábor, Kálmándi Mihály és Szegedi Csaba.

 

A gálaest Erkel Ferenc eredeti Himnuszával indul, Somogyváry Ákos, az Erkel Társaság elnökének vezényletével, majd még ugyanebben a műsorblokkban unikális műsorszámként Erkel ritkán játszott Magyar Cantate című műve csendül fel. Ugyancsak a 7-ei nyitóesten mutatják be M. Tóth Géza Az Operajátszás története című félórás filmjét, amelyet közel kétszáz közreműködő és filmkészítő hozott létre. A film az operatörténeti ismereteken túl bemutatja az Operaház mai arcait, zenekarát, kórusát, az épületet és azokat, akik működtetik, ide értve a tervezőművészeket és a műszakot, de ízelítőt ad abból is, milyen vendéglátás fogadja a közönséget, és milyen tradicionális protokoll jár a magas rangú díszvendégeknek. Végül, de nem utolsó sorban: bemutatkozik a megújult Erkel Színház, ahol operaénekesek, zenekari művészek és a közönség találkozik egymással. A klipek egy-egy huszonegyedik századi szituációt jelenítenek meg – flash mob, modellfotózás, diáktüntetés mellett egészen hétköznapi, színházi történések is láthatók –, miközben az operatörténet leghíresebb zenei részletei hangzanak fel.

 

kekszakallu2 foto herman peterBretz Gábor - A kékszakállú herceg vára

 

Mario és Kékszakállú az Erkelben


November 9-én különleges bemutatót tartanak, a kettős premieren Bretz Gábor egy estén énekli el A kékszakállú herceg vára és a Mario és a varázsló főszerepét. Juditként Mester Viktóriát, Mario prózai szerepében pedig Nagy Ervint láthatja a közönség.

 

Mindkét művet Galambos Péter rendezi, aki a különleges nyitópremier koncepciójáról így számolt be a sajtónak: „Mindkettő labirintustörténet. A labirintus a beavatás-történetek metaforája, önmagunk megismerésének helyszíne. A Mario a társadalmi, a Kékszakállú a személyes önismeretről szól. Minden embernek vannak különleges képességei, és nem mindegy, mire használjuk tehetségünket. Mindkét főszereplő egyfajta önismereti labirintusban bolyong, eljut a közepére, majd átlényegülve, újjáéledve ki is kerül onnan" - hangsúlyozta Galambos Péter, aki egyúttal a premier díszlettervezőjeként a vizualitás eszközeivel is kapcsolatot teremt a két alkotás között. Az egyedi párosítás a hónapban még öt alkalommal látható a megújult Erkel Színház, a közösségi opera színpadán. Mindkét darab dirigense Héja Domonkos. A Mario és a varázsló és A kékszakállú herceg vára a november 9-i premiert követően öt alkalommal látható a megújult Erkel Színházban.

 

 

A megújult Erkel

November 7-ére teljesen újjávarázsolva várja a közönséget az Erkel Színház, amelyet a Zoboki-Demeter Építésziroda (vezető tervezők: Silvester Csaba, Turi Zoltán és Zoboki Gábor) építészeti programja alapján a Laki Zrt. kivitelezett. A tervezők elve az volt, hogy a felújítás az operajátszás működési feltételeinek javítására koncentráljon. Az átalakítások jelentős része a színfalak mögött történt, megújultak és növekedtek a szólista és csoportos öltözők, a szociális terek. Nagyszabású technológiai korszerűsítés történt a színpad műszaki berendezésében. Az épület gépészeti (víz, csatorna, fűtés, szellőzés) rendszereinek számottevő része megújulhatott. A közönség egy új arculatú auditóriumba léphet be, melynek építése során az építészek arra törekedtek, hogy a rendkívül jó akusztikai adottságok ne változzanak. Lényeges komfortnövelő tényező lesz, hogy a nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott. A széksorok kényelmesebb kialakításával a nézőszám 1935-ről 1819-re csökkent, a színház azonban így is megtartotta a legtöbb nézőt befogadó hazai színházépület rangját.

A nyitó eseménysorozat vendégei láthatják először a teljesen megújult közönségforgalmi épületrészeket, köztük az előcsarnok üvegfalakkal osztott tereit. A lezárt és fedett lépcsősort eredményező belsőépítészeti megoldással a fogadótér jelentősen megnövekedett, kétszer 60-60 négyzetméternyi területet foglalhat el az előadásokra érkező közönség – szűk előcsarnok helyett olyan közösségi teret élvezve, amely a társművészeteknek is helyet ad. Szintén az Erkel-Fesztre érkezők lesznek az elsők, akik megpillanthatják az aula harlekin-mintás mennyezetfestését – amely színeivel és mintázatával a régit és az újat, a tradíciót és a modernitást kapcsolja össze. A fiatal generációkat azonban nemcsak a sajátos atmoszféra szólítja meg – a megújulásba tevékenyen vonják be az egyetemi korosztályt: a homlokzat grafikai megoldására, festésére, színezésére hamarosan hallgatói ötletpályázatot ír ki az Opera.

 

Forrás: Operaház

 

süti beállítások módosítása