Az 1. világháború lesz a Salzburgi Ünnepi Játékok vezérmotívuma

Meghirdették a 2014-es Salzburgi Ünnepi Játékok programját, amelynek vezértémája az 1914-ben, egy évszázaddal ezelőtt kitört első világháború lesz.

 

A műsort Alexander Pereira állította össze és mutatta be. Az ismert osztrák kulturális menedzser harmadik és egyben utolsó alkalommal dolgozott a Salzburgi Ünnepi Játékok programján, mert a jövő év őszétől a milánói Scalát vezeti. A program vezértémájához kapcsolódva a hivatalos megnyitót bevezető előadást Christopher Clarke, a neves ausztrál történész tartja Alvajárók címmel.


Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök szerint a háború egyik gyümölcse volt a Salburgi Ünnepi Játékok. A prózai előadásokért felelős rendező, Sven-Eric Bechtolf rámutatott: a Max Reinhardt, Hugo von Hoffmansthal és Richard Strauss szellemi irányításával 1920. augusztus 22-én elindult fesztivál a művészet békítő, engesztelő erejét volt hivatott megmutatni.


Július 18-án az egyhetes, Pereira által bevezetett Ouverture Spirituelle "előfesztivállal" kezdődik a nyári sorozat, amely nem kevesebb, mint 280 eseményt sorakoztat fel. Az Ouverture Spirituelle témája idén a kereszténység és az iszlám.

 

salzburg

Alexander Pereira


A Mozarteum Zenekarral ismét különleges darabot vezényel Fischer Ádám, a nagyváradi püspöktől Salzburgba szerződött Michael Haydn (Joseph Haydn öccse) Ferenc-miséjét. Az iszlám miszticizmus több koncerten is megjelenik, Bach zenéje például egy egyiptomi szufi szerzetesrend énekeivel találkozik.


Folytatódik a Da Ponte - Mozart trilógia felújítása is Sven-Eric Bechtholf rendezésében és Christoph Eschenbach vezényletével. Alexander Pereira annak ellenére döntött a folytatásról, hogy 2013-as Cosi fan tuttéjuk kritikai visszhangja katasztrofális volt.


Az osztrák kultuszoperát, A rózsalovagot Harry Kupfer rendezésében játsszák, Kraszimira Sztojanova, Sophie Koch, Mojca Erdman, Günther Groissböck és Adrian Eröd főszereplésével. A karmester Zubin Mehta lesz, aki még sosem dirigálta Richard Strauss e művét.


Egy kortárs drámai alkotás is színre kerül: az 52 éves francia komponista, Marc-André Dalbavie operája, a Charlotte Salomon. Az opera festőművész hősnője valóságos személy, 26 éves korában, 1943-ban Auschwitzban gázosították el születendő gyermekével együtt. A darabot Luc Bondy rendezi.

 

Plácido Domingo, aki annyiszor személyesítette meg Manricót, a trubadúrt, Salzburgban Luna grófként, tehát egy újabb baritonszerepben mutatkozik be. A tenor főszerepet Francesco Meli, Leonórát Anna Netrebko énekli. Schubert ritkán hallható operáját, a Fierrabras-t eredetileg Nicholaus Harnoncourt vezényletével tűzték műsorra, a mester elfoglaltsága miatt azonban Ingo Metzmacher veszi át a darabot, amelyet a brüsszeli operaházban épp az ő zenei irányításával mutattak be. A rendező Peter Stein lesz. Kisebb szerepet kap a műben a magyar bariton, Kálmán Péter.

 

Rossini Hamupipőkéje a Pünkösdi Fesztivál után a nyári sorozatban is elhangzik, a címszerepben Cecilia Bartolival. Donizetti A kegyencnő című operájában - ahogy az egész fesztiválon - igazi sztárparádé várható, a címszerepet Elina Garanca alakítja, Juan Diego Flórez, Ludovic Tézier és Carlo Colombara oldalán.

 

A Trisztán és Izolda-projekt is csillagokat vonultat fel: a Daniel Barenboim vezetésével a West-Eastern Divan Zenekart, Waltraud Meiert, Jekatyerina Gubanovát, Peter Seiffertet, René Papét. A Bécsi Filharmonikusok a megszokott öt helyett hat zenekari koncertet adnak Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Riccardo Muti, Gustavo Dudamel és Daniele Gatti vezényletével.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása