"A cirkusz logikus és valószerűtlen" - Botero új könyvében emlékezik

Fernando Botero kolumbiai képzőművész Cirkusz: festmények és papírképek című új könyvében gyermekkori cirkuszimádatára, arra a mágikus érzésre emlékezik vissza, amely eltöltötte, amikor először látogatott a nagy sátorba.

A leginkább a kerekded alakjairól ismert Botero könyvében 2007-2008-ban készült 137 festmény, 31 rajz és 22 akvarell szerepel, amelyek a fantázia és a valóság összemosódása jellemezte világot mutatják be.


"A cirkusz egyszerre logikus és valószerűtlen. A cirkuszban minden lehetséges, itt előfordulhat kétfejű vagy zöldarcú ember is" – mondta egy New York-i interjúban a 81 éves Botero.


Szegény kisfiúként akkor szeretett bele a cirkuszba, amikor először eljutott oda Kolumbiában, ahol a cirkuszba járás fontos esemény volt. "Minden óriásinak tűnt. Hatalmas kutyák voltak, olyanok voltak, mint a medvék" – emlékszik a művész.


Felnőtt korára azonban a nagy sátor elveszítette az érdekességét, amíg nem látott egy "szegény, kicsi cirkuszt", mindössze nyolc női és férfi szereplővel vagy hét évvel ezelőtt a mexikói Zihuatanejo tengerparti üdülőhelyen. "Amíg néztem az előadást, nagy képzőművészeti lehetőségek jártak a fejemben" – mondta.

 

Botero


Egyes cirkuszi képei az evilágit és a fantasztikust ötvözik, egyik képén például egy nő éppen unatkozó teve társaságában teregeti a mosott ruhát. "Minden állat, amelyet megfestettem, mindig kapcsolatban volt egy emberrel. "Azt mondták nekem, hogy az emberi anatómia ismeretének egy része az állatoktól származik".


Botero az olaszországi Pietrasantában él, de vannak műtermei és házai New Yorkban, Kolumbiában, Párizsban, Monacóban és Görögországban is.

 

Idén nyártól a kolumbiai képzőművész a Káma szútrából merített ihletet, 70 akvarellje, színesceruza- és tintarajza készült az ősi szexuális kézikönyv nyomán. "Még nem fejeztem be, amit akarok" – mondta a sorozatról, hozzátéve, hogy naponta reggel tíztől este nyolcig dolgozik.


Amikor megkérdezték tőle, hogy kevesebbet dolgozik-e, mint korábban, azt felelte: "ugyanolyan ütemben dolgozom, talán ma több odaadással, mert az évek múlnak, és tudom, hogy kevés idő marad a munkára".

süti beállítások módosítása